EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/KREMLIN/SPUTNIK
Vladimir Putin

Zemlje Zapada uz pomoć finansijskih mehanizama prebacuju na ostatak sveta sopstvene greške u makroekonomiji, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom obraćanja učesnicima 14. samita BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).

Ove godine samit se održava putem video-linka, a BRIKS-om predsedava Kina.
– Samo na osnovu iskrene i uzajamno korisne saradnje mogu se tražiti izlazi iz ove krizne situacije koja je nastala u svetskoj ekonomiji zbog nepromišljenih, egoističnih dejstava pojedinih država koje su, koristeći finansijske mehanizme, u suštini, na ceo svet prebacile svoje greške u makroekonomskoj politici – rekao je Putin.
Predsednik Rusije je istakao da transnacionalni karakter izazova i pretnji zahteva zajedničke odgovore i dodao da je na njih potrebno reagovati na osnovu iskrene saradnje.
– Složenost i transnacionalni karakter izazova i pretnji koji stoje pred međunarodnom zajednicom zahtevaju traganje za kolektivnim odgovorima, uz aktivno učešće naše organizacije. Nismo jednom govorili o tome da samo zajedno možemo da rešavamo zadatke kao što su rešavanje sukoba, borba protiv terorizma, organizovani kriminal, uključujući kriminalnu upotrebu novih tehnologija, borba protiv klimatskih promena, širenje opasnih infekcija – rekao je Putin.
On je istakao da zemlje BRIKS-a produbljuju saradnju na svim poljima, kao i da autoritet ove organizacije iz godine u godinu raste.
Putin je ocenio da je to objektivni proces, pošto zemlje „petorke“ imaju istinski ogroman politički, ekonomski, naučno-tehnološki i ljudski potencijal i dodao da je Rusija spremna da i nadalje razvija blisko partnerstvo sa zemljama-članicama BRIKS-a.
Prema njegovoj oceni, usmerenost zemalja BRIKS-a na formiranje višepolarnog sveta sada je potrebna više nego ikada ranije, a taj pozitivni kurs treba da bude zasnovan na opštepriznatim normama međunarodnog prava i principima Povelje Ujedinjenih nacija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here