EPA/Mikhael Klimentyev
Vladimir Putin

Zapad se svojom rusofobijom i antiruskim sankcijama precrtao sa liste atraktivnih turističkih destinacija za Ruse i trpi gubitke, izjavio je u Derbentu ruski predsednik Vladimir Putin.

– Poslednjih godina kod nas se aktivno razvija domaći turizam, dinamika je veoma dobra. Naravno, svoju ulogu su odigrali i spoljni faktori – svakakve sankcije i ograničenja od strane vlasti nekih država, rusofobija koju oni podstiču – rekao je Putin na skupu o razvoju turizma u Severno-kavkaskom federalnom okrugu.

Naime, dodao je Putin, ”oni su se sami precrtali sa liste turističkih destinacija koje su privlačne ruskim građanima i time gube i prihode i ugled i poverenje svojih partnera”, prenose RIA Novosti.

Za dugoročni razvoj turizma Rusija ima ogroman potencijal – kulturni, prirodni i rekreativni, istakao je Putin.

– Glavno je da naša turistička industrija dostiže novi nivo, povećava atraktivnost, aktivno se promoviše razvoj saobraćajne infrastrukture, odmarališta, hotela, restorana i kafića, unapređenje javnih prostora – rekao je Putin.

Veliki broj preduzetničkih inicijativa i projekata se realizuje u ovoj oblasti, i sve više ljudi bira Rusiju kao mesto za odmor, dodao je predsednik. Prema njegovim rečima, zajednički zadatak i države i ruskog biznisa je da obezbede rast kvaliteta turističkih usluga i infrastrukture i da teže najvišim standardima.

– Važno je da Rusija ima sve za dugoročan, siguran, efikasan razvoj sektora turizma… Ovo je ogroman istorijski, kulturni, prirodni, rekreativni potencijal. U pogledu raznolikosti prirodnih i klimatskih uslova, mi možda uopšte nemamo konkurenciju u svetu – rekao je on.

Razvoj infrastrukture za domaći i strani turizam u Rusiji ide dobrim tempom, ali je važno da se ne odstupa od postavljenih ciljeva i planova, rekao je Putin.

Rast domaćeg turizma pokazuje rekordne nivoe u Dagestanu, zahvaljujući kulturnim atrakcijama i prirodi regiona, istakao je predsednik Rusije.

– Rast domaćeg turizma ovde, u Dagestanu, posebno u Derbentu, pokazuje rekordne nivoe. Pored ovoga što sam rekao, govorio sam o drevnom poreklu i Dagestana i Derbenta, o kulturnim znamenitostima, ali tu je i neverovatna priroda i mnoge druge atrakcije – dodao je.

Ruski lider je takođe ukazao na tradiciju kavkaskog gostoprimstva vezanu za lokalna pića, čija se proizvodnja aktivno razvija.

Tokom posete Dagestanu, Putin je posetio je Džuma džamiju u Derbentu, koja se smatra jednom od najstarijih na svetu, gde mu je uručen Kuran.

Poklon šefu države uručio je pomoćnik muftije Republike Dagestan Zapir Salimov.

– Hvala vam puno na ovom poklonu. On će sigurno naći mesto koje mu pripada u Kremlju – zahvalio se Putin .

Po dolasku u Dagestan, Putin je posetio citadelu Narin-Kala, gde su lokalne vlasti obavestile predsednika o planovima za razvoj turizma. Ministar turizma i narodnih zanata Republike Dagestan Emin Merdanov upoznao je predsednika sa planovima za izgradnju letovališta u Kajakentskom okrugu i zatražio podršku u obezbeđivanju sredstava.

– Došao sam ovde da razgovaram o turizmu, uključujući i njegov razvoj na Kavkazu –  rekao je Putin i obećao je da će na sastanku o razvoju turizma razgovarati o pitanju izdvajanja sredstava za izgradnju odmarališta.

1 COMMENT

  1. Hahahaha, nikad vise mladih Rusa na Zapadu kao sad. To su sad permanentni turisti. Ne ostaju samo sedmicu-dve – nego puno, puno duze. Sve zahvaljujuci tebi, Vlado.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here