EPA
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su sukobi na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, konkretno aktuelni sukob između Rusije i Ukrajine, “svakako” “rezultat raspada Sovjetskog Saveza” i optužio Zapad da seje razdor.

– Znamo da Zapad razrađuje scenarije za podsticanje novih sukoba u prostoru Zajednice nezavisnih država (ZND). Ali mi već imamo dovoljno (sukoba) – rekao je Putin na sastanku sa zvaničnicima bezbednosnih službi zemalja članica ZND, koja okuplja bivše sovjestske republike.

– Dovoljno je pogledati šta se trenutno događa između Rusije i Ukrajine, šta se događa na granicama nekih zemalja ZND. Sve to su naravno rezultati raspada Sovjetskog Saveza – rekao je on.

Putin je rekao da se sada formira „pravedniji svetski poredak“ kroz jedan „težak proces“.

– Jednopolarna hegemonija neumoljivo se ruši, to je objektivna realnost koju Zapad kategorički odbija da prihvati. I mi vidimo sve šta iz toga proizilazi – rekao je.

– Držeći se prošlosti i nastojeći da vode politiku diktata u svim sferama od međunarodnih odnosa do ekonomije preko kulture i sporta, taj čuveni kolektivni Zapad stvara nove probleme i nove krize – rekao je ruski predsednik.

Putin se 16. septembra na regionalnom azijskom samitu već postavio kao kontrateža zapadnom poretku i pozdravio „rastuću ulogu novih centara moći“, ukazuje Frans pres. Ranije je Putin opisao raspad Sovjetskog Saveza kao „najveću geopolitičku katastrofu“ dvadesetog veka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here