EPA/Yuri Kochetkov
Moskva

Rusiji je potrebna jaka rublja, a za njen trenutni pad kriva je labava monetarna politika, ocenio je danas ekonomski savetnik ruskog predsednika Maksim Oreškin.

Kurs dolara na Moskovskoj berzi premašio je jutros 100 rubalja, prvi put od 23. marta prošle godine, prenose ruske agencije.

Komentarišući ovaj pad, Oreškin je rekao da je trenutni kurs rublje značajno odstupio od osnovnog nivoa, a da se njegova normalizacija očekuje “u bliskoj budućnosti”.

– Slaba rublja komplikuje strukturalnu transformaciju ekonomije i negativno utiče na realne prihode građana. Jaka rublja je u interesu ruske ekonomije – zaključio je Oreškin.

Ruska rublja je ove godine izgubila oko 30 odsto vrednosti u odnosu na dolar, a centralna Banka Rusije smatra da je to posledica pogoršanog trgovinskog bilansa ove zemlje.

Trgovinski suficit Rusije je u prvih šest meseci, od januara do juna, pao za 85 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

2 COMMENTS

  1. Pobogu pa kako? Zar ruska snazna privreda ne moze bez Zapada? Izgleda da ne moze. Bit ce dolare i 200 rubalja. Rat je skup hobi Vladimire. Veoma skup. Sam si kriv sto si zaglibio u ukrajinsko blato..

  2. Opusteno, sad kad dodje Briks, nikomse prema Zapadu nece meriti. Videcemo koliko ce.tada.vredeti dolar, a koliko rublja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here