pixabay.com
Foto: Ilustracija

Često se pitamo kako će putovanja posle pandemije koronavirusa izgledati, ali avio-kompanija Emirates sa sedištem u Dubaiju počela je testiranje na koronavirus putnicima pre nego što se ukrcaju na let.

Prema saopštenju avio-kompanije, prve brze pretrage krvi na Covid-19 obavljene su u sredu na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju, a putnici na letu za Tunis testirani su pre polaska.

Testove je sprovela zdravstvena uprava u Dubaiju na Terminalu 3, a rezultati su bili dostupni u roku od 10 minuta.

Emirates tvrdi da je prva svetska avio-kompanija koja je sprovela takve testove.

– Radimo na planovima da povećamo mogućnost testiranja u budućnosti i proširimo je na druge letove – rekao je Adel al Redža, glavni operativni direktor kompanije Emirates – Ovo će nam omogućiti da sprovodimo brze testove na licu mesta i pružimo trenutnu potvrdu putnicima iz Emirata koji putuju u zemlje za koje su potrebni Covid-19 test sertifikati.

Avio-kompanija nije navela da li će nekim putnicima biti odbijeno ukrcavanje na osnovu rezultata testa.

Serološki testovi obavljaju se uzimanjem krvi i nisu namenjeni dijagnostikovanju aktivnih koronavirusnih infekcija. Umesto da proveravaju proteine u imunološkom sistemu, one zapravo uzimaju antitela. Ako bi osoba imala ta antitela na testu, to znači da je bila izložena virusu.

Međutim, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) navodi da u prvim danima infekcije, kada imunološki odgovor tela još uvek raste, antitela možda neće biti otkrivena.

1 COMMENT

  1. Molim novinare da se raspitaju sta ce biti sa nasilm mesecnim kartama za gratski prevoz (za mart) jer nisu do kraja iskoriscene, tj. mogli smo da se vozimo do oko 15 marta cini mi se a zatim je gratski prevoz ukinut za gradjane osim za medicinare i neke zaposlene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here