Lična arhiva
Sve brojniji: Učenici sa nastavnicom Tatjanom u hramu

U sali hrama Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu, učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku su oduševili publiku programom koji su izveli povodom obeležavanja školske slave Svetog Save. Nakon obreda lomljenja slavskog kolača, koji je za decu predstavljao veliku radost i programa koji je upriličen, učenicima su tradicionalno uručeni i svetosavski paketići.

Učiteljica Tatjana Filipović je pozdravila prisutne izahvalila svim učenicima što su uložili veliki trud da se pripreme za svečanost.

-Želim da se zahvalim i roditeljima zbog toga što deca redovno pohađaju nastavu i u ovom trenutku naša škola broji 150 učenika i stalno raste i širi se. Veliku zahvalnost dugujem i Savetu roditelja, Crkvenoj opštini Hamburg i sveštenicima koji nam pružaju bezrezervnu podršku u organizaciji i realizaciji nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Takođe, zahvalnost dugujem i konzulatu Srbije u Hamburgu, jer prate i podržavaju naš rad. Ovaj dan je poseban, jer ćemo se kroz program koji su učenici pripremili podsetiti svega onoga što smo naučili od Svetog Save. Srećna nam školska slava i neka nas uvek prati blagoslov Svetog Save.

Okupljenima su se obratili i konzulka Milena Nikolić i sveštenik Siniša Vujasinović. Nikolićeva je pozdravila sve učesnike, čestitala slavu i izrazila zadovoljstvo velikim odzivom. Istakla je značaj obrazovanja u današnje vreme, a pre svega to da naša deca zahvaljujući Dopunskoj školi imaju priliku da uče i sačuvaju svoj jezik i tradiciju.

Pozdravila učesnike: Konzulka Milena Nikolić

Otac Siniša Vujasinović naglašava da je način kako proslavljamo Svetog Savu putokaz naših života.

– Danas smo svi radosni jer nas je svetitelj sabrao u o ovom svetom hramu. Ova prelepa deca su pripremila čudesno lepi program. Dolazite i dovodite vašu decu u naš hram jer je ovo kuća svih nas. Na kraju vas pozdravljam rečima: Sveti Savo ti pomozi da živimo svi u slozi.

Emotivnim kazivanjem tekstova i pesama o Svetom Savi, njegovom odrastanju, životu, delu i značaju za srpski narod, učenici su raznežili i oduševili publiku. Programom je oduševljena i Dragana Pešić, majka Luke Pešića, učenika učenika razreda, a troje njene dece je već završilo dopnusku školu.

– Danas, na ovaj veliki praznik, posebno mi je drago da prisustvuje veliki broj dece i njihovih roditelja. S obzirom da sam već imala tri đaka Dopunske škole, raduje me što svake godine ima sve više i više dece, pa se nadam da će i moj Luka uspešno završiti osam razreda dopunske škole. Veliku zahvalnost dugujemo našoj dragoj uciteljici Tatjani i Crkvenoj opštini Hamburg. Naravno velika pohvala svim roditeljima koji svojom upornošću čine da nas bude sve više.

Luka Pešić

Đorđe Marković, jedan od učesnika u programu, nedavno se preselio u Hamburg.

– Pretpostavljam da je i meni kao i svakom detetu, bilo zanimljivo, ali istovremeno i teško u smislu snalaženja u novoj školi i novoj sredini. Da mi sve bude lakše posebno je zaslužna Dopunska škola u Hamburgu. Puno mi znači druženje sa mojim vršnjacima i zemljacima, razmena iskustva i doživljaja. U školi učimo srpski jezik, kulturu i istoriju našeg naroda. Smatram da je to veoma bitno za nas. Mama mi uvek govori: “Bez obzira na to gde će nas život odvesti, treba da poštujemo svoje prijatelje, koje god veroispovesti oni bili, ali nikada ne smemo zanemariti ili zaboraviti ko smo i odakle potičemo! Srećna svima slava Sveti Sava!”

Posle programa, druženje roditelja i učenika je nastavljeno u prijatnoj atmosferi.

Đaci emotivno kazivali o Svetom Savi

Upišite decu da uče srpski

Jelena Radić, majka Đorđa Markovića je u ime domaćina ovogodišnje slave, grupe Barmbek pripremila slavski kolač i žito.

– Imala sam tu čast i posebno zadovoljstvo da učestvujem svojim malim doprinosom u jednom tako velikom ili bolje rečeno ogromnom danu za sve nas, obeležavanju Savindana! Utisci su veoma emotivni, atmosfera je prelepa, deca su nam ponos, najveća ljubav i budućnost! Bravo za našu decu i jedno veliko bravo za našu Dopunsku školu, a posebno Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i za sve koji su učestvovali u organizaciji ovogodišnje Svetosavske akademije! Želim ovom prilikom da pozovem sve ostale roditelje koji još nisu deo ove priče da se što pre priključe i da svoju decu upišu u Dopunsku školu, jer na taj način mogu doprineti ogromnom boljitku svoje dece i celokupne porodice – ističe Jelena Radić.

Đorđe sa majkom Jelenom

Stiže u dve škole

Jelena Radosavljević kaže da je njenu ćerku Teodoru posebno obradovao poklon.

– Naša porodica je u Hamburgu već godinu dana. Teodora ide u nemačku školu, ali uporedo pohađa i nastavu na srpskom jeziku, što nam predstavlja radost i zadovoljstvo. Drago mi je što je sada učestvovala u programu i nadam se da će tako biti i ubuduće biti. Okupili smo se u velikom broju. Posebno mi je drago kada vidim da se neguje tradicija tako daleko od domovine i što će moje dete odrastati u takvoj sredini.

Veliko hvala našoj uciteljici Tatjani na trudu i zalaganju, bez koje ovo naše druženje i učenje ne bi bilo isto.

Obradovao je paketić: Teodora Radosavljević