Rade za školu, crkvu i ugrožene

0

Puna trpeza: Spremile setre jednom i za sebe

Kolo srpskih sestara "Sveta Petka" pri hramu Svetog Save u Hanoveru u utorak je proslavilo svoju krsnu slavu Prepodobnu majku Paraskevu, ili Svetu Petku, čije ime nosi. Proslava je počela večernjom molitvom i osvećenjem slavskog kolača koji su prelomili sveštenik Milan Pejić i kuma slave Dobrila Petrović.

 

Kupile mašinu

Iako su u tri decenije svog postojanja zaradile dosta novca, tek pre tri meseca uspele su da kuhinju "naoružaju" i novom mašinom za sudove.
– Uvek je bilo važnijih problema, a sudove smo mogle da peremo i ručno – kaže Nevenka Bosančić

Posle prigodne besede u kojoj je govorio o Paraskevi, sveštenik je sestrama čestitao praznik, pohvalio njihov požrtvovani rad i pozvao srpske žene da se učlane u Kolo srpskih sestara. Posle lomljenja kolača izabrana je kuma za sledeću slavu, a ova čast pripala je predsednici Snježani Radujković.
 

Sestre koje za svako crkveno slavlje i nedeljnu liturgiju spremaju pite, kolače i ostale specijalitete, svoje kuhinjske veštine pokazale su i za svoj praznik. Za sebe i goste napravile su sarmu, pasulj, pečenje, više vrsta pita, gibanica i kolača.
 

 

Najmlađa gošća: Elena (pet nedelja) sa mamom Zoricom

Svi prisutni s posebnim zadovoljstvom pozdravili su dr Slobodana Teodorovića koji je na slavu došao sa suprugom dr Slavkom Teodorović. Slobodan je nosilac Ordena svetoga Save, a u Hanoveru je na čelu Crkvene opštine bio skoro pune dve decenije.

 

 

 

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here