EPA/Yuri Kochetkov
Predsednik Bugarske Rumen Radev

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da njegova zemlja ne treba da propusti istorijsku priliku da štiti vazdušni prostor Severne Makedonije, prenosi portal Plusinfo.

– To nije samo naš nacionalni interes, već i dug ka bratskoj Republici Severnoj Makedoniji i izraz odgovornosti – naglasio je Radev pre odlaska za London na samitu zemalja članica NATO.

On je istakao da dok su razgovori o zaštiti vazdušnog prostora Severne Makedonije bili odlagani od bugarske strane u iščekivanju “svetle budućnosti” kada će Bugarska imati nove avione, Grčka je zaključila sporazum o sprovođenju takve misije, prenosi BgNes.

Radev je podsetio da je u prošlom periodu postignut sporazum za sastanak ministara odbrane i načelnika generalštabova Severne Makedonije, Bugarske i Grčke, posvećen uključivanju bugarskog Vojnog vazduhoplovstva u zaštiti vazdušnog prostora Severne Makedonije.

– Sa današnjim kapacitetima možemo u celosti da ispunimo taj zadatak bez dodatnih troškova, jer može da se sprovodi iz baze Graf Ignatievo – zaključio je Radev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here