Tanjug

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su “radikalni Albanci pretvorili Kosovo u kriminalnu crnu rupu Evrope”.

Zaharova je na redovnom brifigu za novinare komentarisala nove napade na srpske crkve na Kosovu, ističući da je “Rusija uvek najoštrije osuđivala nasilje radikalnih Albanaca prema Srbima i srpskim svetinjama”.

Ona je istakla da su “Misija UN i EU najodgovornije za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika na Kosovu”.

– Pomenute snage za Kosovo, civilno međunarodno prisustvo, u prvom redu Misija UN, Misija EU, obavezne su da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika. I Rusija uporno poziva na to. Najoštrije osuđujemo nasilje radikalnih kosovskih Albanaca prema Srbima i pravoslavnim svetinjama koje traje godinama, a ne samo incidente koji su učestali u poslednje vreme. To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope – rekla je Zaharova.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska saopštila je nedavno da je kamenovana crkva Sv. Petke u Vitini, a da su na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot nepoznata lica pokušala da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika.

U susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni su novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice, navode u Eparhiji i ističu da najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama.

– Napadi na srpske hramove se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu, jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta – navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here