Radikalni islamisti i u Sloveniji?

0

Jedno od udruženje u Sloveniji posetio je i imam Bilal Bosnić koji je uhapšen u BiH
 

"Jedno od njih posetio je 2011. Bilal Bosnić, koji je u sredu u BiH uhapšen kao osumnjičeni za terorizam", navodi list, i dodaje da je Sova još 2012. utvrdila da udruženja El-Iman i Ensarud-Din posećuju propovednici "koji imaju lične kontakte na Balkanu i delu Evrope, koji pozivaju na nasilje protiv Zapada".

 

Slovenačka Sova je spoznala dva takva "propovednika", koji su navodno imali kontakt sa navedenim udruženjima, a njihova imena su poznata redakciji Dela.

 

"Reč je o propovednicima, koji su veoma poznati u regionu i deluju na relaciji Beč-BiH, a jednog od njih su bosanski organi povezivali sa terorističkim aktom", piše Delo.

 

List prenosi navode da je Bosnića u januaru 2011. propovedao na otvarenju sunitske bogomolje (ili mesdžida) u Ljubljani, a da je boravio u Sloveniji potvrdio je za list Delo i Alim Hasanagić, koji još navodi da su u ratu u Siriji učestvovala najmanje dva slovenačka državljana.

 

List navodi i izjavu sekretara Islamske zajednice u Sloveniji Nevzeta Porića da je "regrutovanje islamskih boraca pre svega medijska pompa, i da "Islamska država iskorišćava medijsku moć i plaši ljude".

 

Porić je još rekao da nema informacija da se u Sloveniji bilo šta dešava, ali priznaje da zajednica ima "određene teškoće sa delovanjem nekih pojedinaca", kao i da Islamska zajednica osuđuje nasilje, a posebno ono počinjeno u ime religije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here