Z. Vicelarević
Liturgija išla i kroz portu

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu je u nedelju proslavljen svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, Cveti. U crkvenom himnografiji se govori “iz usta male dece načinio si sebi hvalu”, jer su deca i narod tada klicali i put gospodnji posipali cvećem, pa je i pod našeg hrama bio posut cvećem i grančicama ispod visokih skela koje su postavljene zbog ikonopisanja.

Na svečanoj liturgiji su sva deca dobila zvončiće kojima su zvonila dok su išla oko hrama i simbolično prikazala Isusov dolazak u Jerusalim.

– Sviđa mi se i srećna sam što sam dobila zvonce i one tete mnogo lepo pevaju. Bila sam i pre u crkvi, ali tada nisu pevali ovako – kaže nam Kasijana Kovačević iz Ešborna kod Frankfurta, koja će uskoro da napuni pet godina.

Na drugoj strani, kod oltara, dve devojčice sa vencem na glavi, Nikolina (4) i Tamara (10) Lazić. Kažu da im je vence napravila mama Milena:

– Danas je dečji praznik u crkvi i zato smo došli. Čuli smo da je Isusu otišao u Jerusalim i da su ga deca dočekala. Sviđa mi se kako smo danas išli oko crkve i zvonili zvončićima – kaže Tamara i dodaje da je iz Negotina, ali je rođena u Boru i sada živi u Frankfurtu.

Svečanu liturgiju služio je otac Simon Turkića, posle službe je za vernike i čitaoce “Vesti” rekao da nije kasno za post.

– Dobro je i u poslednjoj nedelji pred Uskrs da se posti, ko to nije činio do sada. Kako ko može neka posti.

Službe pred Vaskrs

Otac Simon je podsetio na raspored službi u nedelji pred Uskrs:

– Na Veliku sredu će se ovde u hramu služiti Sveta tajna osvećenje ulja u 18 časova. Na Veliki četvrtak ćemo služiti liturgiju u 9 sati i Veliko bdenje uveče u 18 časova sa čitanjem 12 jevanđelja. Na Veliki petak je Večernje sa iznošenjem plaštenice u 18 časova, a na Veliku subotu ćemo služiti u 9 sati ujutru i u pola 12 uveče Vaskršnje jutrenje. U nedelju, na Vaskrs, služba u Hramu Vaskrsenja gospodnjeg na Galusu će biti u 10 sati, a u Crkvi Svetog Luke na Betoven placu i u 8 sati ujutro.

Izvor:
Z. Vicelarervić - Vesti

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime