Lična arhiva
ZAHVALNOST: Članice nove uprave uručile prigodan poklon Zorici Simonović

Srpsko kulturno udruženje “Desanka Maksimović” iz Lugana u kantonu Tićino je posle popuštanja epidemioloških mera priredilo zabavno muzičko-kulturno veče.

– Posle dve godine pauze zbog pandemije i restriktivnih mera dočekali smo s velikim nestrpljenjem i trenutak da se ponovo radosni i razigrani sastanemo i vidimo sa našim dragim prijateljima i vernom publikom u Luganu. Mnogo nam je značio taj živi kontakt sa dragim ljudima jer nam je dosta bilo, čak i previše, distanciranja i držanja odstojanja, kako fizičkog, tako i vremenskog. Za vreme pandemije samo kratak period nismo imali probe i željno smo iščekivali momenat da se ponovo družimo – kaže Zorica Simonović, članica udruženja.

Jelena Tasić, koja je profesionalno vodila program, veče je otvorila najmlađa folklorna družina koja je himnom “Bože pravde” pozdravila publiku.

DUGO IŠČEKIVAN MOMENAT: Veterani na sceni

Specijalni gosti su bili Damjan Milanović, Sofija i Mićo Vukić. Damjan je zvucima harmonike pratio Sofiju koja je svojim dražesnim glasom osvojila publiku. Sofija je devojčica o kojoj su “Vesti” već pisale, ima 12 godina i napisala je knjigu za decu na italijanskom jeziku, koja je prevedena na srpski u ćiriličnom izdanju. Njen otac Mićo Vukić za svoj humanitarni rad je povodom Dana državnosti Srbije dobio orden Karađorđeve zvezde, koji je nedavno preuzeo u Beogradu.

– S obzirom na to da je ovo prva proslava koju orhanizuje nova uprava i da je sve prošlo u najboljem redu, za nas je to još veći stimulans da idemo napred i pravim putem. Ponosna sam na sve članove udruženja i mislim da je najvažnije što svi imamo isti cilj, a gde ima cilja, tu je i uspeh – ističe zadovoljno Marija Miladinović, čelnica udruženja “Desanka Maksimović”.

Marija dodaje da ih posebno raduje što su im gosti bili i stari drugari, članovi SKD “Sveti Sava” iz Belincone, koje je predvodila Tina Stojčevski.

PODMLADAK: Srednji ansambl SKU “Desanka Maksimović”

Udruženje iz Belincone se publici predstavilo spletom igara u izvođenju postave najmlađih folkloraša. Tina Stojčevski, koja radi sa mladim folklorašima u “Svetom Savi” zahvaljuje domaćinima na gostoprimstvu.

– Drago nam je što smo uspeli da se okupimo i učestvujemo u programu i ovom prilikom u ime udruženja “Sveti Sava” i svoje lično ime zahvaljujem domaćinima na pozivu, lepom prijemu i toploj atmosferi – ističe Tina Stojčevski, koreograf udruženja iz Belincone.

Za muziku su bili zaduženi Goran Stojadinović, Bojan Milosavljević, Marija i di-džej Daksi.

Darko, Vladimir, Novica i Mišel

Majstori kuhinje

Za kuhinju i spremanje specijaliteta u klubu iz Lugana zadužen je Darko Urošević, a na ovoj priredbi pomagali su mu Vladimir Maksimović, Novica Radovanović, Mišel Ino, Mališa Pavlović, Goran Pavlović i Novica Milošević

Ozvaničena nova uprava

Na ovoj priredbi stara uprava je i zvanično predala kormilo novoj upravi koja je izabrana još jesenas i koju čine mladi, vredni, pošteni i časni ljudi. U novu upravu su ušli nekadašnji igrači omladinskog ansambla: Marija Miladinović (predsednica), Zlatica (potpredsednica) i Dejan Stojadinović, Biljana Protić (sekretarka), Jelena Bakić (blagajnica), Miloš Stošić( koreograf) Violeta i Darko Urošević, Marija i Vlada Maksimović, Grozdana Kovačević, Dijana i Ivica Marković.

Mališani iz Lugana sa gošćama iz Belincone

Sa decom samo srpski

SKU “Desanka Maksimović” u svom sastavu ima dečji, omladinski i veteranski ansambl. Ponosni su na komplete nošnji i brojne koreografije, a naročito na to što se na probama i u radu sa decom isključivo priča srpski, što piše i u Statutu udruženja.