Z. Vicelarević
Ponosni jedni na druge: Fudbaleri sa zemljacima ispred hrama

Hram Vaskrsenja Gospodnjeg su ovih dana posetili Filip Kostić, Mijat Gaćinović i Dejan Joveljić, tri srpska fudbalska asa koji zajedno igraju u Ajntrahtu iz Frankfurta. Dočekalo ih je puno dvorište dece i roditelja koji su želeli da vide svoje fudbalske idole. Kostić, Gaćinović i mladi Joveljić su svoj slobodan dan posvetili srpskoj zajednici i došli da podele uspeh sa najvernijim navijačima koje imaju u Nemačkoj.

Porta i hram su bili prepuni devojčica i dečaka koji su s nestrpljenjem čekali u redu da dobiju fotografije sa autogramima i da se slikaju za uspomenu na ovaj dan. Nešto kasnije im se pridružio i Dragoslav Stepanović, fudbalski internacionalac i nekadašnji trener Ajntrahta.

Trojicu fudbalera i nekadašnjeg trenera Ajntrahta zvanično su dočekali sveštenici koji službuju u Frankfurtu, Simon Turkić, Slobodan Tijanić i Neđeljko Đokić. Dobrodošlicu im je poželeo otac Simon i svakom poklonio knjigu “Gledajmo se u oči”, vladike Grigorija.

Kostića, Gaćinovića i Joveljića je iznenadio Minja Nikolčin, naš afirmisani umetnik i slikar iz Frankfurta poklonivši im po jednu sliku iz svoje velike zbirke umetničkih dela.

Mijat Gaćinović je u svoje i ime svojih kolega zahvalio na veličanstvenom dočeku u Hramu.

– Zahvaljujem pre svega deci koja su došla u velikom broju, a potom i ocu Simonu na poklonu, koji mi je posebno drag jer je vladika Grigorije moj zemljak. Hvala i Minji Nikolčinu na umetničkim slikama – rekao je Gaćinović.

On je pohvalio decu koja pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku jer je, kako ističe, veoma bitno da deca znaju odakle potiču i gde su im koreni.

Na dočeku se takođe zahvalio i Dragoslav Stepanović koji je pohvalio decu koja su došla u naš hram i istakao da je dobro što je Ajntraht prepoznao izuzetne fudbalere iz naše zemlje.

– Danas je značajan i lep događaj za našu pravoslavnu zajednicu. Upravo u danu kada je naš zlatni krst prvi put na zvoniku zasijao nad gradom Frankfurtom, došla su nam trojica sjajnih momaka, trojica naših fudbalera, koje su svi dočekali s oduševljenjem. To je ponos svih nas, ne samo nas Srba nego i ponos grada Frankfurta. Moram ovde da istaknem ljubav i strpljenje ovih mladića koji su unapred rekli da će svima izaći u susret koji budu želeli da se slikaju ili dobiju autograme i to smatram njihovom podrškom našoj crkvi – rekao je otac Simon.

Za Aleksu Gajića (9) iz Noj Izenburga je ovo poseban dan i u crkvu je došao sa tatom Oliverom, mamom Jasminom i sestrama Atinom (12) i Lunom (14) i kaže:

– Ja isto igram fudbal, sada za TSG Noj Izenburg, ali kad porastem i ja ću da igram za Ajntraht. Gledam svaku utakmicu Ajntrahta i navijam za Kostića najviše, a u stvari navijam za svu trojicu. Ranije sam navijao za Jovića, ali on ne igra više ovde. Volim što smo se moje sestre Atina i Luna i ja slikale sa Gaćinovićem i on dobro igra.

Desetka za oca Simona

Pre nego što su se Kostić, Gaćinović i Joveljić pridružili deci u hramu, Filip Kostić je ocu Simonu u znak zahvalnosti što je priredio susret sa našom pravoslavnom zajednicom poklonio dres sa brojem 10 u kome igra za Ajntraht. Crno-beli dres sa desetkom su potpisala sva trojica naših fudbalera.

Zagrljaj sa Joveljićem

Devojčice Martina (14) i Emilija (9) Bošković iz Frankfurta nisu se interesovale za fudbal dok naši fudbaleri nisu počeli da igraju za Ajntraht, a sada su bile među prvima koje su se slikale sa njima:

– Baš je velika gužva, ali smo uspele da se slikamo sa njima. Volim što su došli, jer ih obožavam. Mene je čak Dejan Joveljić zagrlio – kaže nam Martina, a Emina dodaje da im se najviše sviđaju Filip Kostić i Mijat Gaćinović, jer su ih već videle jednom uživo, ali im je postao i Joveljić simpatičan.

Godinama pratio Stepijev rad

Zoran Petrović iz Ofenbaha je ispunio dugogodišnju želju da se slika sa Dragoslavom Stepanovićem

– Želja mi je bila da se slikam sa Stepijem, jer smo stari zvezdaši. Pratio sam Dragoslava Stepanovića još kao igrača, a ne mogu da vam opišem koliko sam bio srećan kada je prešao da bude trener u Ajntraht. Svaku utakmicu sam pratio i mislim da sam se nervirao kao i on, a možda i više od njega kada zamalo nije osvojio prvenstvo Nemačke. Ovo je moja prva slika sa njim, ali sigurno neće da bude poslednja – kaže nam Zoran.