commons.wikimedia/Pudelek
Manastir Visoki Dečani

Radovi na putu u blizini manastira Visoki Dečani zaustavljeni su do ponedeljka, a potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da je to vid pritiska pred nastavak dijaloga u Vašingtonu i Briselu, te da za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu ne važi vladavina prava.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj potvrdio je da su radovi na putu Dečani – Plav u toj opštini privremeno obustavljeni na zahtev kosovskog premijera Avdulaha Hotija i da se nastavljaju u ponedeljak.

– Ilegalna gradnja u blizini manastira Dečani je suprotna i kosovskom zakonu o specijalnim zonama s jedne strane, a s druge strane to je odnos prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer svi znamo koliko je značajna SPC za opstanak našeg naroda i kao deo našeg indentiteta – rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

On je rekao da ne treba zaboraviti da je ovo jedan vid pritiska pred nastavak dijaloga i u Briselu i Vašingtonu.

– Vladavina prava o kojoj često govore predstavnici međunardne zajednice prosto ne važi kada su u pitanju SPC i prava Srba na KiM – rekao je Simić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je najavio na će narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Mediji na albanskom javili su juče da je Kfor stopirao radove na proširivanju puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, ali iz Kfora i manastirskog bratstva nije bilo potvrde te informacije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime