EPA-EFE
Predsednik Irana Ebrahim Raisi

Iranski predsednik Ebrahim Raisi odao je danas priznanje palestinskoj grupi Hamas zbog rata koji vodi protiv Izraela i pozvao islamske zemlje da uvedu sankcije Izraelu.

– Ne postoji drugi način osim da se odupremo Izraelu. Ljubimo ruke Hamasu zbog otpora Izraelu – rekao je Raisi na vanrednom islamsko-arapskom samitu povodom situacije u Pojasu Gaze koji se održava u Rijadu, prenosi Rojters.

– Jedino rešenje za ovaj sukob je nastavak otpora izraelskom ugnjetavanju do uspostavljanja palestinske države od reke do mora – poručio je Raisi i pozvao prisutne na samitu da zauzmu jasan stav i izaberu na čijoj su strani.

Prema njegovim rečima ubijanje civila i bombardovanje bolnica su manifestacije izraelskih zločina u Gazi.

– Danas svako mora da odluči na čijoj je strani – rekao je Raisi i pozvao na naoružavanje Palestinaca, uvođenje sankcija i energetski bojkot Izraela, na podizanje optužnica protiv Izraela i SAD u Hagu, kao i na međunarodne inspektore u izraelskim nuklearnim postrojenjima.

Raisi je sleteo u glavni grad Saudijske Arabije sa tradicionalnom palestinskom kefijom, a na aerodromu u Rijadu dočekao ga je saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, što je njihov prvi susret otkako su Saudijska Arabija i Iran postigli dogovor o obnovljanju diplomatskih odnosa ranije ove godine.

Ovo je prva poseta jednog iranskog predsednika Saudijskoj Arabiji posle 11 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here