B. Miličić
PRAZNIK ZA OČI I STOMAK: Štand Vinska proglašen najuređenijim

Ceo Brod mirisao je na čobanac, roštilj i pečenje s ražnja! Drugog dana Sajma privrede, poljoprivrede i turizma, već osam godina zaredom, u opštini na severu Republike Srpske održava se Gastro fest i “preti” da, kao i Sajam, postane tradicionalna manifestacija.

Iako je ovo skup na kojem se predstavljaju tradicionalna jela ovog kraja, u parku ispred Doma sportova ovog puta su uz ekipe iz Republike Srpske, varjače ukrstile i svoje umeće u kuvanju pokazale i ekipe iz Srbije i Hrvatske. Oboren je rekord sa brojem takmičara, a rukave su zasukali članovi čak 61 ekipe, koje su pripremale, kuvale i bodrile svoje kuvare i učesnike. Tu su bili i naši ljudi iz Udruženja Srba Posavine i Ozrena iz Borova u Hrvatskoj, Udruženja Partizan iz Donje Trnove kod Ugljevika, Ušća iz Beograda, kao i brojni izlagači iz okoline i susednih gradova.

Bio je to pravi raj za gurmane, a nagrada za najbolje pripremljeni čobanac pripala je ekipi Udruženja Ljubitelji škole gitare iz Broda.

Žiri, kako je potvrdio i sam voditelj programa Brane

Živković, nije imao nimalo lak zadatak.

– Ne postoji recept za najbolji čobanac, začini nisu presudni. Jedini recept su društvo i prijatelji, jer čobanac se kuva za društva! – rekao je Savo Damjanović iz pobedničke ekipe.

Iako je čobanac bio najviše zastupljen kod učesnika i takmičara Gastro festa, bilo je tu i pečenja sa roštilja, prasetine sa ražnja, slavonskog paprikaša, srbijanskog svadbarskog kupusa, ali i najraznovrsnijih slanih i slatkih pita, kolača i drugih poslastica.

Posetioci su uživali isprobavajući razna jela, a pojedini štandovi imali su i postavljene stolove gde se jelo i pilo, naravno sve je bilo besplatno.

Lepo uređen štand gradske Mesne zajednice Rit privlačio je izgledom, ali i čobancem, pečenjem ispod sača i roštiljom. Stanko Aleksić kaže da u pripremi čobanca nema mnogo tajni i da ga priprema kao i većina drugih.

Dragiša Ivanović i Rašo – Ušće Beograd

– Dodajem “fant”, a kod kuće ubacim i praseće nogice, koje mu daju poseban ukus, ali to ovde nisam činio. Naš čobanac je probalo dosta posetilaca i mnogi su uzimali “repete” što govori o njegovom kvalitetu i ukusu – ističe Aleksić.

Rajko Lukić iz Udruženja Srba Posavine i Ozrena iz Borova u Slavoniji napominje da su oni došli da pripreme malo drugačiji specijalitet u kotliću.

– To je slavonski paprikaš, a njegova specifičnost je u kvalitetu svinjskog i junećeg mesa i dužini kuvanja, koje ne sme biti kratko niti predugo. Na kraju u paprikaš ubacujemo kuvani paradajz i dodajemo mu začine koji ga čine ljutim – objašnjava Lukić.

On je u Brod doveo 30 članova i to im nije prvi put, jer se, kako je napomenuo, više puta tokom godine posećuju sa Brođanima iz Srpskog sportskog udruženja Prijatelji.

A pravo prijatno iznenađenje u ponudi specijaliteta ovogodišnjeg Gastro festa bila je priprema svadbarskog kupusa specijaliteta srpske kuhinje bez koga ne prolazi nijedan vašar i sajam u Srbiji. Spremali su ga Dragiša Ivanović i njegov prijatelj Raša, jedina dva predstavnika Udruženja Ušće iz srpske prestonice. Iako su bili samo njih dvojica, brinuli su o kotliću sa gulašom i svadbarskom kupusu, zbog čega su ih stalno posećivali domaćini i organizatori manifestacije.

Za svačiji ukus

Bogatu ponudu, po tradiciji, i ovoga puta su upotpunili brojni i raznovrsni specijaliteti koje su pripremile vredne domaćice.

– Domaća hrana preovladava, sve je iz domaće radinosti. Nastojale smo spojiti tradiciju sa modernim kako bismo zadovoljile svačiji ukus. Najvažnije je da je sve spremljeno s ljubavlju: tu su pite, buhtle, presnac, oblande, štrudle, razne vrste kolača i niz drugih jela – izjavila je Ljubica Dimitrov, predsednica Udruženja žena Đurđevak iz Liješća, čiji je štand i bio najposećeniji.

Ona je istakla da tridesetak članica vredno rade i koriste svaku priliku da predstave svoje proizvode i specijalitete.

– Mi rado odlazimo na slične manifestacije u okolini, pa smo tako u avgustu u Pekagićevu dobile priznanje za najlepše uređen štand – pohvalila se Ljubica.

Nezaobilazni i prasići na ražnju

Pobednici

Ljubitelji škole gitare, ovogodišnji pobednici u spremanju čobanca, iza sebe su ostavili ekipu Opštine Stanari, koja je osvojila drugo mesto, i parfimeriju San iz Dervente. Osim toga, birao se i najtradicionalniji, najposjećeniji i najuređeniji štand sa hranom.

Tako su najuređeniji štand imale članice Udruženja žena Vinska, najbolja poseta zabeležena je na štandu Udruženja žena Đurđevak iz Liješća dok je Kolo srpskih sestara Brod prikazalo najtradicionalniji izbor jela.

Soka Pajić, predsednica Udruženja žena Vinska istakla je da pored učešća na ovakvim manifestacijama, ovo udruženje pomaže meštanima u ekonomskom smislu, bilo da je reč o podeli plastenika za uzgoj povrća, pčelarstvu, proizvodnji mleka ili voću.

VREDNE RUKE: Deo članica Udruženja Đurđevak iz Liješća

Podstiče meštane

Ovogodišnji Gastro fest kao deo Sajma privrede, poljoprivrede i turizma, kako je ocenjeno, ispunio je osnovnu funkciju – da podstakne stanovnike sela i grada u ovoj opštini da se samoorganizuju i budu što uspešniji u onom što rade. Za to su im dodeljena i zaslužena priznanja, ali i upućene čestitke načelnika opštine Zorana Vidića, direktora Turističke organizacije Brod Gorana Vukojevića i drugih opštinskih zvaničnika.