D. Timarac
Raskoš: Posađeno više od 75.000 lala

Mesto Bowral je udaljeno od Sidneja oko sat i po vožnje i omiljeno je izletište mnogih stanovnika ovoga grada. U njemu se fantastično raspoznaju sva godišnja doba. Proleća – po rascvetalim krošnjama drveća kojima su ovde zasađene mnoge zelene površine pored puteva, ali i po Festivalu lala, koji se održava već 59. godinu za redom.

Festival vole i posećuju i Srbi koji žive u Sidneju i Vulongongu, kao i pripadnici drugih naroda sa Balkana. Desetine hiljada posetilaca pohrli u Bowral tokom festivalskih dana u Gorbett Gardens, gde bude zasađeno više od 75.000 lukovica lala i 15.000 drugih cvetova. Na desetine hiljada cvetova posađeno je i na drugim prilaznim mestima, tako da se stiče pravi prolećni ugođaj šarenila i zelenila.

Mnogi naši ljudi dolaze porodično i susreću se sa znancima. Pored druženja sa prijateljima i prirodom obilaze brojne antikvarnice, kao i poslastičarnice i restorane kojih u ovom gradiću ne manjka.

Reporter „Vesti” je zabeležio susret Dragana, Svemira i Evice, koji se godinama istoga dana nalaze na ovome lepom mestu sa svojim porodicama i družeći se provedu dan. Naravno, uz dogovor da se i iduće godine okupe u istom ili u većem broju. Svemir je ove godine doveo i komšinice Almu i Ajšu, koje su prvi put došle na festival i nisu krile oduševljenje lepotom prirode i društva.

– Vredi doći i uživati u lalama i drugom cveću u ovom parku. Iako dolazim već godinama, svaki put me iznenade  drugačijim aranžmanima rasada – reče nam Tanja Popović, kojoj se svake godine pridruže kćerke i suprug prilikom boravka u ovome mestu.
Gospođa Evica je izjavila:

– Tamo, negde daleko, imala sam lep cvetnjak i u njemu su lale zauzimale posebno mesto jer su s proleća među prvim cvećem izvirivale ispod zemlje i ulepšavale mi prostor ispod prozora… Lepo ih je videti u ovolikom broju i u svoj raskoši boja. Proteklih godina nisam mogla nigde da ih kupim i to me je čudilo. Sad vidim da ih ima u ponudi i rado ću poneti nekoliko lončanica sa cvetovima. Volim cveće, ali lale su mi – posebne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here