Z. Vicelarević
MUZIKU POSLALI U KOSMOS: Umetnici sa našim sveštenicima

Spektakularan koncert nazvan Kosmičke legende, priređen je u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

Učestvovalo je 18 umetnika, 17 flautistkinja i jedan flautista. Oni su članovi grupa Spektakl flauta iz Frankfurta i Traverze ler iz oblasti Alzas u Francuskoj. O čemu se tačno radi otkrila nam je Marija Milosavljević, jedna od organizatora ovog neobičnog, a pre svega, divnog koncerta.

SVIRALA I PEVALA: Marija Milosavljević

– Bio je ovo koncert klasične muzike, a učestvovali su umetnici koji sviraju isključivo flautu, zapravo, razne varijante flauta. Od pikolo flaute preko C ili normalne, do bas i kontrabas flaute. Čitav orkestar flauta se predstavio danas. Ovaj koncert je nastavak ideje koja je počela da se ostvaruje pre pandemije kada smo imali zajedničke nastupe u kraju Francuske odakle su naši gosti i u našem okruženju. Spona nam je Mari Gros, sada predvodnica ansambla Traverze ler, koja je sa nama svirala dok je živela u Frankfurtu. Ona je osmislila ovaj muzički projekat. U ime svih nas mnogo zahvaljujem na velikoj pomoći i poverenju sveštenicima Simonu Turkiću, Neđeljku Đokiću i Slobodanu Tijaniću, što su otvorili vrata našeg hrama za klasičnu muziku – kaže Marija.

STIGLI IZ ALZASA: Grupa Traverze ler

Mari Gros je potvrdila sve što nam je rekla Marija, ali i dodala:

– Dočekani smo veoma lepo od naših koleginica i publike koja je bila predivna. Slušali su naše izvođenje veoma pažljivo i bili vrlo koncentrisani na muziku. Hram u kome smo imali sreću da nastupimo je zaista našu muziku rajski preneo i bilo je pravo zadovoljstvo nastupati ovde. Primetila sam veliku razliku od kada smo prethodni put ovde nastupali. Mnogo toga je urađeno i zajedno sa freskama i svetlom dobilo toplinu doma – istuče Mari Gros.

Mari Gros

Koncertu Kosmičke legende prisustvovali su Olivera i Zoran Marcius i njihova prijateljica Mahija Dolovac, a Zoran je za “Vesti” rekao da su svi očarani nastupom umetnika.

– Koncert zaslužuje isključivo reči oduševljenja. Flautistkinje su bile izvanredne, a sam zvuk flaute budi u meni sećanja na mnoge filmove koje sam gledao i koji su mi ostali u sećanju, a koji su bili ukrašeni muzikom ovog instrumenta. Lepo je što je to upriličeno ovde u crkvi gde je akustika izvanredna i za flautu i za glas i to daje poseban ugođaj. Poseban utisak je, verujem na sve, ostavila naša Marija svojim prelepim glasom i umećem na flauti. Ne bih preterao kad bih rekao da bi ovakvih događaja trebalo češće da bude.

ODUŠEVLjENI: Olivera i Zoran Marcius i Mahija Dolovac

Muzika iz flaša

– Imali smo i predivno iznenađenje naših kolega iz Elzasa koji su na sve dodali i performans igrom, aplauzima, a kao instrumente uvrstili staklene i plastične flaše koje su dopunili vodom toliko da to daje određeni ton – objašnjava Marija.

I boce su instrumenti

Visoka klasa

Publika u hramu bila je internacionalnog sastava, a za naš list su svoje utiske preneli Siglinde Šmitken i Artur Mol, Nemica i Nemac iz Langena.

SVIDELE IM SE FRESKE: Siglinde Šmitken i Artur Mol

– Koncert je bio visoke klase i mi smo zaista uživali u svakom trenutku. I pored lepih tonova flauta, na mene je najjači utisak ostavilo Marijino pevanje. Ona ima anđeoski glas. Prvi put smo u jednoj pravoslavnoj crkvi i dopalo nam se kako je uređena. Znamo da je ranije pripadala Evangelističkoj hrišćanskoj zajednici i da je sada preuređena po pravoslavnoj veri – rekla nam je Siglinde Šmitken.

Samo žene sviraju

– Naša grupa Spektakl flauta postoji već 20 godina, a ja sam članica te pet godina, na šta sam veoma ponosna. Karakteristika ove grupe je da su članice isključivo žene. Sastav ovog ansambla je internacionalan jer nas ima iz Poljske, Španije, Srbije, Belgije, a imamo i koleginice Nemice – kaže Marija Milosavljević.

Grupa Spektakl flauta postoji 20 godina