pixabay.com
Foto: Ilustracija

Severna Koreja ispalila je danas dve interkontinentalne balističke rakete koje imaju domet do bilo kog dela Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Južne Koreje, nakon što je Pjongjang osudio američko pokazivanje sile kao “ratne poteze”.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane u utorak na zahtev SAD i drugih zemalja kako bi se diskutovalo o ovom severnokorejskom lansiranju.

Južnokorejski savet za nacionalnu bezbednost saopštio je da lansiranje interkontinentalne balističke rakete sa čvrstim gorivom (ICBM) označava destabilizujući čin koji ignoriše međunarodna upozorenja i više rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol naredio je jačanje zajedničke operacije “nuklearnog odvraćanja” Seula i Vašingtona, prenosi Rojters.

Drugi projektil je ispaljen iz oblasti u blizini Pjongjanga prema istočnoj obali zemlje i preleteo je oko 1.000 kilometara, saopštio je Zajednički generalštab Južne Koreje, dok je japansko ministarstvo odbrane izvestilo da je let trajao oko 73 minuta.

Raketa je dostigla visinu og 6.000 metara i pala u more zapadno od Hokaida, izvan japanske ekonomske zone, saopštio je Tokio.

Današnje lansiranje usledilo je nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu kratkog dometa u nedelju uveče, uz optužbu da SAD orkestriraju “preliminarno pokazivanje nuklearnog rata”.

Kina, najbliži saveznik Pjongjanga, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, podržala je sve rezolucije o uvođenju sankcija Severnoj Koreji do 2017. godine koje se tiču razvijanja oružja, ali od tada Peking nije glasao za uvođenje daljijh sankcija jer bi to, kako tvrde, samo podiglo tenzije.

Američka podmornica doplovila je u vode Južne Koreje i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Saliven, razgovarao je s južnokorejskim i japanskim kolegama i naglasio važnost razmene podataka o severnokorejskim ICMB, saopšteno je iz Bele kuće.

Vašington i Seul su povećale intenzitet zajedničkih vojnih vežbi protiv rastućih pretnji Severne Koreje, koja je prethodno testirala niz balističkih raketa i u novembru lansirala svoj prvi vojni špijunski satelit, navodi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here