pixabay.com
Američki vojnici

Američke snage u Istočnoj Siriji našle su se pod nasumičnim raketnim napadom, a zasad nema izveštaja o povređenima. U fabrici koju američke trupe koriste kao vojnu bazu čula se eksplozija, navode lokalni mediji.

Do napada je došlo u blizini mesta u kojem se nalaze naftna i gasna polja poznata kao Konoko, gde su raspoređeni američki vojnici. Objave na društvenim mrežama ukazuju da su američku vojnu bazu pogodile najmanje četiri rakete.

Američki zvaničnik iz Ministarstva odbrane potvrdio je da su američke snage bile napadnute u Konoku u provinciji Deir el Zor.

Prema sirijskim državnim medijima, nešto pre ponoći začula se eksplozija u gasnoj fabrici Konoko koju su još 2017. od Islamske države preuzele snage SAD i koju koriste kao vojnu bazu.

Izvori su za Sanu naveli da su na tom području primećena “neobična dejstva okupacionih snaga” nakon eksplozije, ne navodeći detalje o njenim uzrocima ili posledicama.

Sirijska vlada više puta je optužila američke snage za pljačku resursa zemlje u bogatom naftom istočnom delu Arapske Republike. Područje u kojem je došlo do napada je jedno od nekoliko mesta u istočnoj Siriji, gde američki vojnici navodno deluju u borbi lokalnih partnerskih snaga protiv Islamske države.

Nedavno je američka vojna baza u području sirijskog naftnog polja Omar dva puta bila meta raketnog napada sa teritorije koju kontrolišu proiranske vojne formacije.

Procenjuje se da se u Siriji trenutno nalazi 900 ili više američkih vojnika – kako u južnoj enklavi Tanf, tako i na severoistoku, gde “obezbeđuju” naftne bušotine i pomažu SDF-u kojim dominiraju Kurdi da upravlja faktički nezavisnom vladom. Njihovo prisustvo krši međunarodno pravo i vlada u Damasku se tome protivi, ali Vašington insistira da se američke trupe u Siriji, kao deo međunarodne koalicije, bore protiv terorista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here