Tanjug/AP
Raketiranje Tel Aviva

Palestinci su rano jutros lansirali na desetine raketa iz Gaze, a Izrael je uzvratio novim vazdušnima udarima.

Izraelska vojska saopštila je jutros da je kao odgovor na granatiranje iz pojasa Gaze na Izrael gađala 130 ciljeva na palestinskom području koji pripadaju Hamasu. Najmanje 15 pripadnika palestinskih oružanih grupa ubijeno je u pojasu Gaze.

Vojne snage su potvrdile i da su preko noći izveli desetine vazdušnih napada na oblast Gaze, čiji su cilj bila vojna postrojenja i pripadnici Hamasa.

Sukoba je bilo i kasno juče, Hamas je lansirao sinoć na desetine raketa, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu.

Napad je usledio nakon što je Hamas Izraelu dao rok za povlačenje snaga iz kompleksa Al Akse. Palestinski demonstranti sukobili su se juče sa izraleskom policijom ispred džamije Al Aksa u Jerusalimu uoči najavljenog marša jevrejskih nacionalista.

Lokalni mediji tvrde da je povređeno više od 300 ljudi, demonstranti su policiju gadjali kamenicama, a ona je uzvratila šok-bombama. Prethodno je policija zabranila Jevrejima da dođu u deo grada oko džamije Al Aksa tokom marša povodom Dana Jerusalima koji se juče obeležavao u spomen na događaj kada je izraelska vojska 1967. godine zauzela Istočni Jerusalim.

Tog dana jevrejski nacionalisti organizuju marš uglavnom kroz delove Jerusalima u kojima žive muslimani,a mnogi Palestinci ovakve manifestacije smatraju namernim provokacijama.

Izraelska policija saopštila je da su se hiljade Palestinaca tokom noći zabarikadirale u kompleksu u kojem se nalazi i džamija Al Aksa i da su se tamo sa zalihama kamenica i Molotovljevih koktela spemali da gađaju učesnike marša, a policajci su u ponedeljak ujutru dobili naređenje da uđu u kompleks kako bi rasterali demonstrante.

Prethodno su demonstranti kamenicama zasuli obližnji policijski kontrolni punkt, a prema podacima Palestinskog Crvenog polumeseca, samo u Jerusalimu je povređeno preko 600 Palestinaca.

Najnoviji talas sukoba Palestinaca i izraelske policije počeo je u petak uveče na Hramovnoj gori gori u Jerusalimu, svetom mestu kako za muslimane, tako i za Jevreje. Napetosti su porasle i zbog potencijalnog iseljavanja Palestinaca sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo,a Sud koji je trebalo u ponedeljak da odlučuje po žalbama palestinskih porodica, odložio je ročište čiji će novi datum biti odredjen u sledećih 30 dana.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here