Eparhija budimljansko-nikšićka
Vladika Joanikije

Istoričar dr Aleksandar Raković izjavio je da je bio svedok da je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić preko svake mere sugerisao da mitropolitska katedra na Cetinju treba da pripadne episkopu Joanikiju.

Raković je to rekao komentarišući optužbe Krivokapića da Mandić i DF ruše aktuelnu vladu.

– Samo što Mandić nikog nije ucenjivao, niti je ikada imao tu nameru, niti je od svojih sugestija pravio javni spektakl. Srpska pravoslavna crkva inače nije imala nijednog drugog kandidata za mitropolita crnogorsko-primorskog osim vladike Joanikija – naveo je Raković.

Za situaciju stvorenu u vezi sa potpisivanjem Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, Raković kaže da nije viđena od vremena komunističke Jugoslavije.

– Posle Krivokapićeve preksinoćne agresije prema Srpskoj patrijaršiji, stvoren je nesvakidašnje turbulentan okvir kojim bi se mogla kreirati praksa da bilo koji vlastodržac može da pokuša da se umeša u poredak Srpske pravoslavne crkve, bilo gde na njenim kanonskim prostorima – ističe Raković, koji je veoma dobro upućen u situaciju i status SPC u Crnoj Gori.

Krivokapić je, ističe, tražio da se iz Temeljnog ugovora izbaci mogućnost da pravoslavni vernici u Crnoj Gori neradno obeležavaju Svetog Savu, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog.

– Sveti arhijerejski sinod je prekjuče taj Krivokapićev uslov shvatio kao obavezujući da bi se otkočio proces potpisivanja Temeljnog ugovora i doneta je teška odluka da se taj član Temeljnog ugovora ukloni – ističe Raković.

Međutim, pokazalo se, kaže, da je Krivokapiću taj član s pravoslavnim praznicima bio samo izgovor da ne potpiše Temeljni ugovor.

– Krivokapić ni sam nije verovao da je Sveti arhijerejski sinod, iz najbolje namere i da bi se potpisao Temeljni ugovor, spreman da načini takav ustupak – rekao je Raković.

Uprkos tom ustupku, ističe, Krivokapić nije prekjuče potpisao Temeljni ugovor.

– Nasuprot tome, Krivokapić je preksinoć nastavio da ucenjuje Sveti arhijerejski sinod i Sveti arhijerejski sabor izborom mitropolita crnogorsko-primorskog čime je ozbiljno narušio tok i ishod Svetog arhijerejskog sabora – zaključio je Raković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here