EPA/Andrej Čukić
Edi Rama i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Sporazum o “mini-Šengenu” koji su inicirali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama krši strateški sporazum koji su Kosovo i Albanija potpisali 2014. godine, ocenjuje prištinski Zeri.

Zeri podseća da su pre šest godina vlada premijera Edija Rame i vlada Hašima Tačija potpisali dokument o strateškom partnerstvu između Kosova i Albanije.

Što se tiče rasprave o “mini-Šengenu”, postoje neke tačke u ovom dokumentu za koje se čini da ih je vlada Albanije prekršila, konkretno, deo  koji se odnosi na jačanje saradnje i intenziviranje međuvladinog dijaloga, navodi Zeri.

“Sporazum o ‘mini-Šengenu’ koji su pokrenuli Vučić i Rama mogao bi se opisati kao kršenje ovog dokumenta. Konkretno, razvojem nekoliko samita Srbija-Albanija-Severna Makedonija i stavom protiv Kosova, vlada Edija Rame prekršila je dokument koji je potpisala sa kosovskim premijerom”, navodi se u tekstu.

Podseća se da se u dokumentu navodi da će vlada Albanije podržati Kosovo i njegovo predstavljanje u regionalnim inicijativama, ali da je “mini-Šengen” suprotno od toga, jer onemogućava prisustvo Kosova i zapostavlja njegovu ulogu u regionu.

Strateško partnerstvo najvažniji je politički i diplomatski dokument koji Kosovo i Albanija mogu da potpišu. Bivši ministar Ditmir Bušati, u objavi na Fejsbuku, povodom godišnjice ovog sporazuma, zatražio je da se uradi bilans šta su Priština i Tirana postigli u šest proteklih godina.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here