EPA/Stephanie Lecocq
Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da samit Zapadni Balkan – Evropska unija, zakazan za 6. decembar u Tirani, demonstrira pojačan geostrateški interes EU u tom regionu tokom rata Rusije protiv Ukrajine, i ukazao da Unija naročito mora da radi “blisko sa Srbijom” koja se još nije pridružila sankcijama protiv Moskve, objavila je agencija Asošiejted pres (AP).

„Trenutak je fantastičan“, rekao je Rama u intervjuu za AP i da „niko nije mogao ovo ni da zamisli pre samo dve godine, a sada se dešava“.

Rama će biti domaćin jednodnevnog samita čiji je cilj oživljavanje procesa širenja Unije na druge zemlje, a u fokusu sastanka su, navodi AP, „zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija“.

Prema rečima premijera Albanije, koji je ranije kritikovao Uniju zbog usporavanja pristupnog procesa, rat u Ukrajini se pokazao kao „podsetnik na ranjivost“ zapadnobalkanskog regiona i podstakao je Uniju da tamošnje zemlje uvede „pod demokratsko okrilje Evrope“.

Rama je takođe rekao da Unija naročito mora da radi „blisko sa Srbijom“ koja se nije pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije.

– Zajednički glas Zapadnog Balkana… pomogao je da se veći broj evropskih lidera pogura“ ka procesu učlanjivanja zemalja u Evropsku uniju, jer „vama je potreban Balkan, Zapadni Balkan, isto koliko je Zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija – rekao je Rama.

On je sutrašnji sastanak u Tirani nazvao „najvažnijim događajem u istoriji međunarodnih odnosa“ Albanije, ukazavši da je ta bivša komunistička zemlja do 1990. godine bila „potpuno odsečena od sveta i od Evrope“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here