EPA/Valdrin Xhemaj
Edi Rama

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas u Elbasanu da je pitanje ujedinjenja Kosova i Albanije više pitanje nerazumevanja nego nesporazuma, kao i da su njegove izjave o nacionalnom jedinstvu Albanaca i referendumu o tom pitanju pogrešno protumačene.

Kurti je rekao da je to zato što oni ne mogu da odlučuju o procesima i određuju datume i načine.

– Čini mi se da je više pitanje nerazumevanja nego nesporazuma kada je reč o ujedinjenju Albanaca. To nije nešto što biramo. To je kolektivna namera koja nas bira. Dakle, ne možemo da odlučujemo o takvim istorijskim procesima i da određujemo datume i načine – rekao je Kurti.

U međuvremenu, premijer Albanije Edi Rama na konferenciji je upitan kako bi glasao da dođe do referenduma o nacionalnom ujedinjenju.

Rama je pitanje kosovskog novinara nazvao provokacijom, ali je odgovorio da bi, ako bude referenduma o nacionalnom ujedinjenju, on otvoreno glasao za ujedinjenje.

– Jel ovo pitanje ili provokacija, ne razumem. Ako me pitate hipotetički o mirnom referendumu za ujedinjenje Albanije sa Kosovom, prekršio bih Zakon o tajnosti glasanja, glasao bih otvoreno “da” – izjavio je Rama.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here