Tanjug
Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev

Sastancima o “mini-Šengenu” u kojima učestvuje Albanija i dalje se suprotstavljaju politički subjekti na Kosovu ali i u Albaniji, piše Zeri.

Glavni argument je, prema pisanju tog prištinskog lista, što smatraju da bi ta inicijativa izolovala Kosovo i, ako se sprovede, stvorila bi sukobe na Balkanu.

Profesor na Univerzitetu u Prištini Miljazim Krasnići izjavio je za list Zeri da inicijativa “mini-Šengen” jača Srbiju i slabi pozicije Kosova, uz ocenu da izjave albanskog premijera Edija Rame predstavljaju izdaju Kosova.

– Postupci albanskog premijera su izdaja Kosova, jer je potrebno savezništvo između Kosova i Albanije. Ne može biti regionalnih inicijativa bez rešavanja problema odnosa Kosova sa Srbijom i BiH – istakao je Krasnići.

“Cilj inicijative je osnaživanje Srbije”

On je rekao da takve inicijative ne uspevaju, jer njihov cilj nije integrisanje celog Balkana, već osnaživanje Srbije, i ako se nastavi, onda može doći do sukoba.

– To bi moglo da ugrozi ravnotežu na Balkanu i može da izazove tendenciju ka konfliktima. Najbolje je rešenje da se ceo region fokusira na proces evropskih integracija. Da bi Srbija i Kosovo postigli sveobuhvatni sporazum koji bi prihvatio stvarnost koja postoji, Kosovo treba priznati kao nezavisnu državu. Jednom kada bi se priznanje desilo, tada bi regionalne inicijative imale smisla, a zatim služile za ubrzavanje procesa evropskih integracija – rekao je Krasnići.

Treći “mini-Šengen” sastanak između Albanije, Makedonije, Srbije i Crne Gore održan je u Tirani 21. decembra, a čelnici Kosova i Bosne i Hercegovine su odbili da mu prisustvuju, podseća taj prištinski dnevnik.

Kosovo je ovaj put jasno reklo da neće biti deo tog samita sve dok je glavni inicijator i protagonista tog saveza Srbija koja nastavlja svim sredstvima da se protivi Kosovu i da ga i dalje ne priznaje, navodi dalje Zeri.

Prema njihovom pisanju, albanski premijer Rama, govoreći o mini-šengenskoj inicijativi, rekao je da odluka da se ne pridruži inicijativi šteti Kosovu, a kosovskog premijera Ramuša Haradinaja nazvao je “lažovom, jer samit nije imao za cilj ukidanje taksi za robu iz Srbije”, prenosi Kosovo online.

2 COMMENTS

  1. Meni ovde nista nije jasno. Kako Rama moze da izda pokrajinu u Srbiji. Moze izdati samo Srbiju. Pored toga ovaj ne zna kako se zove ta teritorija koju je imenovao. Ta teritorija se zove pokrajina Kosovo i Metohija koja naravno pripada majci Srbiji

  2. Политички субјекти у Србији који се не супротстављају Мини Шенгену су Вучић и нико други.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here