EPA/Valdrin Xhemaj
Edi Rama i Aljbin Kurti

Perspektiva stvaranja Donbasa usred Balkana zbog eskalacije situacije na Kosovu je realna pretnja, upozorio je danas premijer Albanije Edi Rama, tokom zajedničke pres konferencije NATO, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, preneo je “Albanijan post”.

Iako je glavna tema razgovora bio rat u Ukrajini, Rama je, kao predstavnik zemlje sa Zapadnog Balkana članice NATO skrenuo pažnju na opasnost koja bi mogla da zapreti u slučaju eskalacije tenzija na severu Kosova.

– Svi moramo da učinimo nešto da to sprečimo, tako što ćemo promovisati dijalog, podići ga na visok nivo u Evropskoj uniji, uz podršku SAD i jasno staviti do znanja preko NATO da će Kfor biti tu da garantuje i uspostavi pun integritet u slučaju bilo kakvog prekida do kojeg može doći usled neodgovorne eskalacije – rekao je Rama.

Prema njegovim rečima, može se razgovarati i o uznemirujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosno na severu Kosova, gde su, kaže, pre nekoliko dana i nedelja povređeni vojnici Kfora.

Izrazio je nadu da će preovladati razum i deeskalacija, jer, kako je rekao, dalja eskalacija situacije može doneti “katastrofalan kraj”.

– Ne želimo da vidimo kraj na Zapadnom Balkanu, jer smo uradili mnogo dobrog posla – rekao je Rama.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here