EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama smatra da na Srbiju ne treba vršiti dalji pritisak u vezi sa sankcijama protiv Rusije i istovremeno izražava zabrinutost zbog sve većeg uticaja Moskve na Zapadnom Balkanu. 

– Na Srbiju, u vezi sankcija protiv Rusije, ne bi trebalo da se vrši dalji pritisak, jer ta zemlja bez podrške iz Moskve ne može da preživi – rekao je Rama.

Uz to se, kako je dodao, ne sme zaboraviti da je Beograd već tri puta glasao u UN protiv Rusije, što je veliko iznenađenje.

– To je takođe znak da u Beogradu postoji snažna volja da se integriše u EU – kazao je Rama u intervjuu za bečki dnevnik “Prese”.

Istakao je da se mora učiniti sve da se potencijalne pretnje drže dalje od Balkana.

To, objašnjava, važi pre svega za Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Republiku Srpsku gde, kako je rekao, Kremlj ima “snažan uticaj”, prenosi Tanjug.

U vezi sa pristupnim pregovorima Albanije sa EU ocenio je da to neće biti jednostavan put.

Austriju je okarakterisao, zbog istorijskih veza, kao idealnog graditelja mostova za Zapadni Balkan.

Govoreći o uspostavljanju NATO baze u Draču objasnio je da je ona povezana sa izgradnjom moderne i komercijalne luke izvan grada.

– Sarađujemo tesno sa NATO kako bi uspostavili tu bazu. Ta baza na ulazu u Jadran je za Albaniju važna, a bitna je i za bezbednost celog regiona. Za sada smo još na početku projekta – naveo je Rama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here