EPA/Stephanie Lecocq
Premijer Albanije Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama prokomentarisao je današnju odluku severnomakedonskog parlamenta da usvoji francuski predlog o pridruživanju EU rečima da više ne postoji nikakva prepreka za pregovore Albanije ka članstvu u EU.

– Pregovori za članstvo Albanije u Evropskoj uniji više nemaju nikakvih prepreka! Parlament Severne Makedonije upravo je dao zeleno svetlo za najnoviji francuski predlog. Završeno je apsurdno uzimanje Albanije za taoca – poručio je Rama na Fejsbuku.

On je dodao da su prošle su pune tri naporne godine od odluke Evropskog saveta da otvori put pregovorima

– Ovi izvanredni izazovi nisu testirali samo vlast, već i naš karakter kao države, kao zajednice naroda i kao vladajuće većine naravno – poručio je Rama.

Premijer Albanije je istakao da je sad otvoreno novo poglavlje u tom procesu.

– Idemo opet! Kao što smo uspeli sa zemljotresom i pandemijom, kada gotovo niko nije verovao da ćemo uspeti, snaći ćemo se i sa novom krizom koju je doneo rat, a i pregovorima koji će Albaniju učiniti članicom. Uspeli smo bez usporavanja tempa reformi, rada i promena, uprkos neostvarenim obećanjima EU. Uspećemo tako što ćemo više povećati tempo, dalje poboljšati rad i još više produbljivati razliku – rekao je Rama.

Po njegovim rečima albanska delegacija veću ponedeljak kreće za Brisel.

– Prevazići ćemo i ovaj novi deo napora. Hvala svima vama, koji me podržavate i ohrabrujete i ulepšavate moj život svojim komentarima. Hvala svim Albancima koji su svojim glasom poverili nama, socijalistima i naprednjacima, ovu istorijsku misiju za Albaniju i takođe, hvala, onima koji nam ne dajući svoj glas, učinili od nas borce i tvrdoglavije za našu zajedničku Otadžbinu – naveo je Rama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here