Tanjug
Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da nije dobar kraj ove godine za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine zbog porasta tenzija na Kosovu i Metohiji.

– Neverovatno je da se stalno suočavamo sa pojavom barikada, zastojima u procesu normalizacije i vatrogasnim timovima SAD i EU koji trče da spasu mašineriju dijaloga od plamena teške političke retorike – rekao je Rama na večeri za predstavnike diplomatskog kora u Tirani.

Povodom najavljenog zahteva Beograda za povratak srpskih snaga na KiM, albanski premijer je kazao da “Kosovo više nikada neće biti pod zakonodavstvom Beograda”, prenosi Reporteri.

Smatra da bi zahtev da Srbija pošalje trupe na KiM bio “podjednako nadrealan kao što bi bio i zahtev Kosova da pošalje trupe u Preševsku dolinu”.

– Sve ovo je veoma daleko od onoga što nam treba. Ušli smo u treću deceniju otkako je Kosovo jednom zauvek oslobođeno od Beograda – rekao je Rama.

Dodao je da će Albanija “uvek ostati čvrsto uz Republiku Kosovo” svaki put kada njeno, kako je naveo, suvereno pravo da njome upravljaju njene vlasti u bilo kom obliku bude dovedeno u pitanje.

Smatra i da je dijalog jedino rešenje za Beograd i Prištinu, samim tim i jedina platforma na koju treba da se orijentišu obe strane.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here