EPA/Georgi Licovski
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da se ne može ponovno uvesti smrtna kazna.

Kako je rekao, to je civilizacijsko pitanje i problem u Albaniji nije zakonska regulativa, već neodgovornost pravosuđa, prenosi Reporteri.

Povodom poziva za ponovno uvođenje smrtne kazne posle otmice i ubistva osmogodišnjeg dečaka u Fjeru, Rama je rekao da se pokazalo da takva kazna ne sprečava izvršenje najtežih krivičnih dela. Naveo je da u ovom trenutku razume oštru reakciju znatnog dela društva, ali da je pitanje smrtne kazne već dugo pitanje civilizacije, kojim se bave zemlje EU i šire.

– Na osnovu mnogih analiza ili činjenica koje su jasno govorile da ne samo u moralnom aspektu demokratskog društva, već i u praktičnom aspektu smrtna kazna ne čini takve događaje neizbežnim. Nažalost, čak i u najrazvijenijim društvima postoje oni koji su u stanju da dođu do najekstremnijih manifestacija onoga što je ostalo od životinje u ljudskom biću – rekao je Rama.

Albanski premijer je naglasio da Albanija ima najstroži zakon, ali da je problem njegovo sprovođenje.

– Ono što za nas predstavlja katastrofu dugi niz godina je upravo neodgovornost pravosuđa u odnosu na pojedince koji su činili ekstremne zločine – rekao je Rama i naveo da je problem što su za ubistva i silovanja počinioci oslobađani ili su im izrečene višestruko niže kazne, pa su ponavljali krivična dela.

– Mogućnost da se preispita zakonodavstvo uvek postoji, ali pravosuđe treba da primeni zakon. Izazov nije pisati više zakona, već ih sprovoditi – rekao je Rama.

1 COMMENT

  1. Ma da, kako da ne! Kad streljs ili obesis desetak majmuna ostali majmuni ce se zapitati da li da urade nesto protivzakonito

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here