EPA-EFE/Malton Dibra
Premijer Albanije Edi Rama

“Otvoreni Balkan” nije samo put budućnosti za prosperitet albanske nacije, već je i nova i velika prilika više na putu da Srbija prizna Kosovo, kaže albanski predsednik Edi Rama i navodi da ta incijativa takođe uklanja i granicu između Albanije i Kosova.

Rama je u objavi na Fejsbuku, povodom susreta sa dve Albanke koje su osvojile zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, između ostalog, pisao i o značaju inicijative “Otvoreni Balkan” i velike dobrobiti koje donosi ta inicijativa.

“Što se tiče jednog od mnogih primera velike dobrobiti ‘Otvorenog Balkana’, ko ne želi da shvati zašto otvoreni Balkan konačno uklanja granicu između Albanije i Kosova, neka mi se javi zašto je do danas nisu uklonili oni koji su je obećali bukom i zašto ne možete ukloniti tu granicu bez ‘Otvorenog Balkana'”, rekao je Rama.

Rama je kritikovao kosovske lidere zbog odbijanja da pristupe inicijativi “Otvoreni Balkan”, navodeći i da Priština ponašanjem u dijalogu sa Beogradom iritira svoje saveznike.

“Može li Kosovo da postigne mir i može li država da procveta, ali i Albanci u celini, pretvaranjem dijaloga sa Srbijom u monolog koji ne kvari posao Srbiji (naprotiv, iritira živce saveznika već godinama)”, upitao je Rama.

Dodao je da niko na Kosovu ili u Albaniji ne očekuje od njega i nove vladajuće većine u Albaniji, da odustanu od “diplomatske borbe za mir i ekonomski i društveni prosperitet na otvorenom Balkanu – uključujući priznanje Kosova od Srbije”.

“Što je promišljeno rame uz rame sa Albanijom i nezamenljivim strateškim saveznicima Kosova”, napisao je Rama i dodao da će vreme govoriti više i bolje.

Onima na Kosovu koji ga proglašavaju izdajnikom, poručio je da je on u svakoj prilici glasno govorio da Srbija treba da prizna Kosovo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here