EPA/Georgi Licovski
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama rekao je da u Albaniji ne postoji ruski uticaj, ali da bi to mogao da bude problem u ostalim zemljama Zapadnog Balkana, prenosi Reporteri.

Rama je u Briselu, dan nakon samita EU-Zapadni Balkan koji je održan u Tirani, istakao da se Srbija kroz rezolicuju UN usaglasila sa politikom ostalih zemalja u osudi Rusije.

– U drugim zemljama ruski uticaj je prisutan, ruska opasnost je realna. U Albaniji niko ne želi da čuje za Rusiju. Zbog toga region mora da se drži zajedno. Uz ne baš aktivan pristup EU, stvari mogu postati problematične, od Severne Makedonije, preko Crne Gore i šire. Zato moramo da se udružimo, zato je Srbija do sada uključena, ne u potpunosti kada je reč o sankcijama, ali drži istu liniju u UN u osudi agresije – rekao je Rama.

On je dodao da je članstvo u EU uslovljeno pojedinačnim zadacima zasnovanim na zaslugama.

– Postali smo toliko posvećeni EU da nas niko ne može zaustaviti. Mislim da se nešto suštinski menja, ono što predlažem prijateljima je da ne gledaju promene kroz članstvo, već na drugi način. Za članstvo moramo naporno da radimo. Ne možemo tražiti diplomu bez fakulteta – naglasio je Rama.

Povodom Samita EU-Zapadni Balkan koji je juče održan u Tirani, Rama je rekao da je Albanija izmamila osmehe na lica evropskih lidera.

– Bili su bolje raspoloženi nego kada se okupljaju u dosadnom Briselu i njihovim velikim depresivnim gradovima. Kao da su nakon dugo vremena izašli iz pećine i uživali u suncu. Albanci su veoma lojalni, najproevropskija zemlja smo na kontinentu. Samit je bio istorijski događaj. Bio je to jasan signal da je EU potrebna Zapadnom Balkanu onoliko koliko je Zapadni Balkan potreban EU – zaključio je Rama.

2 COMMENTS

    • Srbija uskoro u EU I NATO! Konačno svoji među svojima na svome! Živela Srbija Evropska Srbija zajedno sa narodima kojima pripada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here