EPA/Sergei Ilnitsky
Premijer Albanije Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je postojanje mape u vezi sa promenom granica na Zapadnom Balkanu, prenosi Gazeta ekspres.

Rama je rekao da je mapu video i pre nego što je pokazao slovenačkom kolegi Janezu Janši.

– Razgovarao sam s njim davno. Takođe sam video taj dokument koji je objavljen. Nemam komentar – rekao je Rama u emisiju „Izbori 2021“.

Kako se vratila ideja o promeni granica na Balkanu?

U četvrtak je slovenački portal “Necenzurirano.si” objavio dokument, koji navodno predlaže reviziju granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova bez severnog dela (dobio bi poseban status po uzoru na Južni Tirol) sa Albanijom, ujedinjenje delova Crne Gore i Severne Makedonije gde je većinsko albansko stanovništvo sa Albanijom, mogućnost otcepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njeno ujedinjenje sa Srbijom, kao i ujedinjenje delova zapadne Bosne sa Hrvatskom.

Iz Evropske unije je više puta rečeno da ne znaju za takav dokument.

Slovenački premijer Janez Janša, čija će zemlja predsedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, naveo je da su tvrdnje o postojanju tog dokumenta akcije usmerene na „nanošenje štete Sloveniji u EU“.

– Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju da spreče ovaj cilj – obajvio je na društvenim mrežama Janša.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime