Kosovo online
Premijer Albanije Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama boravi u Grčkoj, gde je na skupu održanom u Atini poručio da odnosi dve zemlje ne mogu da se “udave u kašičici vode koju donosi svakodnevna politika”, i da Albanija nema pretenzije prema Grčkoj, prenosi “Albanijan post”.

Rama je tokom susreta sa Albancima u Atini istakao da su oni postali ponos Albanije u tom delu Evrope.

– Vi ste najveći, najjači, najlepši dokaz ove veze sa milionima neraskidivih niti dva naroda – poručio je Rama.

Naveo je da grčkim državljanima u Albaniji nije uskraćeno pravo glasa ili izbora zbog njihovog etničkog porekla.

– Nijedan vaš problem se ne razlikuje od bilo kojeg problema građana Albanije. Ni u jednom slučaju albanska država nije uskratila etničkim Grcima pravo na veru, jezik ili imovinu. Nikada im nije uskraćeno pravo glasa zbog porekla – nastavio je on.

Rama je naglasio da politika mora da zna da su sudbine Albanije i Grčke neodvojive. Pozvao je Grke da dođu u Albaniju ne samo na odmor, već i da investiraju.

– Grci su bili, jesu i biće dobrodošli u Albaniju ne samo da se odmaraju već i da rade, otvaraju prodavnice, osnivaju kompanije, otvaraju investicione linije da bi imali koristi od mnogo nižeg poreskog režima nego u Grčkoj. Čak je i Albanija Grcima toliko dobrodošla da im to ne pravi probleme – rekao je Rama.

Dodao je da Albanija nema pretenzije prema Grčkoj.

– Albanija nema pretenzije prema Grčkoj, osim međusobnog poštovanja, uzajamne brige o sunarodnicima koji žive u naše dve zemlje, međusobnih odnosa prijateljstva i dobrosusedstva. I ne samo to, Albanija vidi Grčku kao prirodnog strateškog partnera, bilo za pitanja koja treba da se rešavaju između nas ili za velike izazove ove nove ere, prilike ali i pretnje za Balkan, Evropu i demokratski svet. Vidimo ih kao razlog da se zbližimo i bolje upoznamo – poručio je Rama i najavio da će biti osnovana albansko-grčka privredna komora.

1 COMMENT

  1. Tako to i treba toj grkinji, eto joj njenih albanskih prijatelj, polako Ali sigurno prave veliku Albaniju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here