EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama upozorio je danas da zemlji preti velika energetska kriza zbog skoka cena energenata na svetskom tržištu.

Rama je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su širom sveta vidljive posledice povećanja cene goriva i gasa i da Albanija ne može da izbegne situaciju koju je uporedio sa posledicama pandemije ili zemljotresa.

– Otvaranje ekonomija posle pandemije i povećana potražnja za energentima, doveli su do skoka cene gasa za 250 odsto i rasta cene ugljenika za 80 odsto, dok je cena nafte skočila sa 60 dolara po barelu u avgustu na 80 dolara danas – rekao je Rama.

Kako je objasnio, prema današnjim projekcijama cena nafte bi mogla da dostigne 100 dolara za barel do kraja godine, prenose albanski mediji.

– Za Albaniju prosečna godišnja nabavna cena energenata iz uvoza skoro se utrostručila u odnosu na prošlu godinu – kazao je Rama.

On je obećao da će vlada učiniti sve da zaštiti ugroženo stanovništvo i mala preduzeća od udara ove nove krize.

1 KOMENTAR

  1. Bez brige Ramo….

    Bježaćete u neku arapsku zemlju i biti njihovi robovi. Tamo struje i nafte ima za još 3000 godina ili, pošto si izjavio da si katolik, bježi preko mora u Italiju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime