Kosovo online
Ursula fon der Lajen i Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama rekao je, posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da na Samitu Berlinskog procesa u Tirani neće biti reči o dešavanjima u Banjskoj.

– Berlinski proces je proces koji se odnosi na kontinuiranu promociju svih zemalja regiona ka četiri slobode EU, slobodi kretanja, robe, kapitala i usluga. I tipično, ovaj proces i samiti ovog procesa nisu mesto za rešavanje bilateralnih pitanja, ali će u programu samita koji je dugo pripreman u skladu sa nemačkom kancelarijom, radni ručak lidera biti posvećen susedskim odnosima u regionu – rekao je Rama.

On je naveo da je prostor za otvorenu diskusiju među prisutnima programiran, ali da to nije samit koji se obavezuje na pronalaženje rešenja za probleme u vezi sa pitanjem Banjske, već su to problemi koji se rešavaju i moraju se rešavati pod okriljem EU.

Prema Raminim rečima, Fon der Lajen će sutra na samitu Berlinskog procesa predstaviti novi plan koji bi pomogao Zapadnom Balkanu da se integriše u Evropsku uniju.

– Razgovarali smo i o tome šta je, po mom mišljenju, najvažnija inovacija samita Berlinskog procesa. Ona je došla u Tiranu kako bi predstavila novi plan koji će u velikoj meri pomoći Zapadnom Balkanu i našoj zemlji da brže napreduju ka EU – rekao je albanski premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here