A. Čukić
Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, “kidnapovala” dve druge članice, Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu.

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je rekao da Ukrajinci ne bi trebalo da gaje mnogo iluzija. On je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj. Istakao je da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

– “Otvoreni Balkan” je realan odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo jer nemamo alternative – izjavio je albanski premijer.

Upitan da li treba Kosovo da se priključi “Otvorenom Balkanu”, Rama je odgovorio da je ta incijativa otvorena za sve. Albanija, prema njegovim rečima, radi svoj deo posla, sprovodi reforme i nastaviće ne samo zato što to traži Brisel, već zato što to naša deca traže od nas.

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je podsetio da je Severna Makedonija 17 godina kandidat, Albanija osam, i da Ukrajinci ne bi trebalo da gaje mnogo iluzija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here