EPA/Georgi Licovski
Premijer Albanije Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da će regionalna inicijativa Otvoreni Balkan pomoći, između ostalog, da se Srbija otcepi od Rusije i da ona više nema uticaja u Beogradu. On je rekao da bi Srbiju trebalo povesti u EU umesto da se ostavi uticaju Rusije.

– Rusija ima jasan uticaj unutra, postoje neke tradicionalne veze. Smatram da Srbiju treba da povedemo sa sobom i da je ne pustimo drugim putem. Otvoreni Balkan je pomogao, kao i stav da se stvari govore, da se Srbija podstakne da postane deo i da se uskladi sa sankcijama, ali da s druge strane shvati da joj je potrebno vreme, to je pravi stav – rekao je Rama na konferenciji koju je u Amsterdamu održao sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Što se tiče Otvorenog Balkana, rekao je Rama, razgovarao je sa Ruteom i drugim liderima EU i tom prilikom istakao da je Balkan najranjiviji deo lanca koji može biti pogođen i daleko od toga da bude prekinut kao posledica rata u Ukrajini i na istočnoj strani.

Povodom predloga francuskog predsednika za novu evropsku političku zajednicu, Rama je rekao da će to okupiti Balkan za stolom za razgovore o temama od međunarodnog značaja.

7 COMMENTS

 1. Da to bi za vas bilo super da Kosovo otkunete pa onda i Preševsku dolinu,
  Pa slede Sandžak, Vojvodina
  To su te evropske vrednosti
  🇷🇸☦️🇷🇸
  Bože☦️Pravde

 2. ako nato preuzme luku u dracu mi moramo za odgovor nis rusima dati, ali problem je vucic i njegov strah!

 3. Hoće li se Srbiji već jednom dati izlazak na more? Ne smeta nam NATO baza u Draču, kao ni baza RF u Nišu. Srbija će biti jedna zemlja – dva vojna saveza, kao i Kina što je jedna zemlja – dva sistema. I onako će ratovati visokopreciznim raketama dugog dometa, a Srbi će ostati neutralni, što podrazumeva da se neće zapošljavati u vojnim bazama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here