Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na sednici Vlade, javlja dopisnik RTS-a.

Ramuš Haradinaj je rekao da je dobio poziv za saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenog i da ovim činom želi da “odvoji funkciju premijera od Ramuša Hradinaja”.

– Podnosim neopozivu ostavku sa pozicije premijera Republike Kosova. Želim da vam se zahvalim na ukazanom poverenju i podršci. Razlog je taj što sam dobio poziv od Specijalizovanih veća u Hagu kao osumnjičeni – kazao je emotivnim tonom na zasedanju Vlade Haradinaj.

On je kazao da nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred sudom u svojstvu osumnjičenog.

– Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam – rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini održanoj posle sednice Vlade Kosova.

On je kazao da je na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

– Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova – naveo je Haradinaj.

– U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj – rekao je on.

Ramuš Haradinaj poslednji put uhapšen je 4. januara 2017., na granici Švajcarske i Francuske – na švajcarskom aerodromu u Bazelu, u francuskom delu – a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnijepušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Potom je iste godine 27. aprila oslobođen u Apelacionom sudu u Kolmaru u Francuskoj, a na odluku je sve vreme čekao u Streazburu da bi se odmah vratio na Kosovo, dočekan velikim brojem svojih pristalica.

Istraga protiv Haradinaja Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u međuvremenu, uz poslednje hapšenje proširena je novim optužbama i kako se predstavilo, novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi. Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

2 COMMENTS

  1. A gde je nasa poternica za ovog? Ovom treba da se sudi jer je napao drzavu u kojoj zivi. Ovaj je terorista i ubica i treba da mu se sudi za smrt drugih ljudi i oruzanu pobunu protiv drzave Srbije. Ali ocigledno neko moze da ubija po Srbiji, da dize pobunu i da napada Srpsku policiju i indirektno Srpsko pravosude i nikom nista. Jel to pravna drzava?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here