Tanjug
Ranko Žeravica

Srpski košarkaški trener Ranko Žeravica (1929-2015), koji je od šezdesetih godina prošlog veka sa velikim uspehom vodio mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do najvećih trofeja, preminuo je 29. oktobra 2015. godine.

Žeravica je primljen u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) 2007. godine.

Trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka, u vreme kada je završavao igračku karijeru.

Sve do 1966. godine, Žeravica je radio kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom Radničkom, a od 1960. postaje profesionalni trener u Košarkaškom savezu Jugoslavije.

U narednih dvadesetak godina sa velikim uspehom, u nekoliko navrata, vodi mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do trofeja.

Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je presudno uticao na uspon Partizana početkom sedamdesetih godina, kada je predvodio tim na čijem su čelu bili Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović, koji je tokom narednih godina osvojio mnoge trofeje.

Ranko Žeravica bio je selektor Jugoslavije na tri olimpijade, tri svetska i tri evropska prvenstva. Njegov najznačajniji trofej je zlatna medalja na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, kada je Jugoslavija pobedila SAD.

Žeravica će ostati zapamćen i kao trener koji je sa uspehom kombinovao američku i rusku školu košarke.

Tokom 1979. i 1980. godine uspešno je vodio i reprezentaciju Argentine.

Nakon toga, osamdesetih godina Žeravica je bio prvi trener Crvene zvezde, čiji je rekorder po broju pobeda (167 na 272 utakmice).

Ranko Žeravica sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here