Đorđe Barović
Dani patrijarha Pavla

U manastiru Blagoveštenja u Ovčar Banji i Čačku, 27. septembra biće održana tradicionalna manifestacija “Dani patrijarha Pavla” u okviru koje je planirana i izložba pobedničkih radova umetničke kolonije “Krst patrijarha Pavla”.

Organizacioni odbor pozvao je sve zainteresovane umetnike koji rade u drvetu da svoje učešće prijave do 30. juna, a radove: izrađene krstove u drvetu ili u kombinaciji sa nekim drugim materijalima dostave najkasnije do 31. avgusta.

– Patrijarh Pavle je posebno bio vezan za ovaj kraj, budući da se njegovo duhovno rođenje odvijalo, upravo, u manastirima u okolini Čačka, koje je, s neskrivenom radošću, posećivao sve do kraja svog ovozemaljskog života, posebno manastir Blagoveštenje svečanost njemu u čast počinje svetom liturgijom upravo u tom manastiru gde se i 1948. zamonašio. Istovremeno, kao iskušenik Gojko Stojčević je boravio u manastiru Vujan gde je izrezbario drveni krst koji se čuva u riznici tog manastira. Tako je i 2016. zaživela moja ideja o obrazovanju kolonije “Krst patrijarha Pavla” iz koje je zatim nastala manifestacija “Dani patrijarha Pavla” – ističe osnivač i starešina kolonije Drago Milošević.

Milošević objašnjava da ukupna visina krsta da ne prelazi 33 santimetara, a da će stručni žiri uoči Krstovdana izabrati najbolji.

– Autoru se dodeljuje godišnja nagrada, a radovi svih drugih radova se trajno čuvaju sa idejom da u budućnosti budu izlagani kako u Srbiji tako i u dijaspori – kaže Milošević.

2 COMMENTS

  1. Interesuje me na koji način je moguće da se zainteresovani umetnik prijavi na ovaj konkurs? Kao i to na koju adresu se šalje rad?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here