EPA/Boris Pejovic

Izbori za predsednika Crne Gore biće održani 19. marta.

Odluku o raspisivanju predsedničkih izbora donela je predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

U saopštenju iz kabineta Đurovićeve navodi se da je predsednik Skupštine Crne Gore ovlašćen i dužan da raspiše izbore za predsednika Crne Gore najkasnije 120 dana pre isteka mandata predsednika Crne Gore.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata na izborima 2018. godine, sadašnji mandat predsedniku Crne Gore započeo je polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Crne Gore 20. maja 2018. godine, tako da je poslednji dan roka za raspisivanje izbora 19. januar 2023. godine.

“Imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki verski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine”, saopšteno je.

U saopštenju se navodi da je najadekvatniji termin održavanja izbora 19. mart 2023. godine, poštujući zakonske rokove, a vodeći računa o drugim okolnostima i uvažavanju verskih osećanja i obaveza građana Crne Gore.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here