Tanjug/AP

​Broj ukrajinskih muškaraca koji beže od vojne mobilizacije porastao je posle najave da će biti spuštena starosna granice sa 27 na 25 godina, ali su porasle i cene usluga sprovođenja preko zapadne granice zbog povećanog opreza Ukrajine, rekao je jedan od krijumčara dezertera za “Skaj njuz”.

Krijumčar je u intervjuu naveo da su cene za sprovođenje preko zapadne granice peške 6.000 dolara, ali da begunci dobijaju popust od 2.000 dolara ako su voljni da preplivaju neku od brojnih reka koje Ukrajina deli sa susednim državama.

Još se nije desilo da se neko udavi plivajući preko reke, već je samo poneko dobio hipotermiju, naveo je krijumčar, kao i da postoji oprema za dezertere koji ne umeju da plivaju.

Glavni problem su, kako je istakao, sve brojnije patrole ukrajinske vlasti na zapadnoj granici, na prelazima sa Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Moldavijom.

“Pse tragače možete da zavarate, da zamaskirate svoj miris. Ali ono što je najteže, što je trenutno najveći problem, to su dronovi kojih ima veoma puno”, kazao je krijumčar.

Njegov opasan posao nezakonitog krijumčarenja dezertera dobro je plaćen, piše “Skaj njuz”, ali on priznaje da značajan deo novca izdvaja za neimenovane izvore koji mu pomažu da izbegne patrole.

Upitan da li je reč o pomaganju ljudima ili profitiranju od rata, krijumčar odgovara da “osoba koja razume da ovi muškarci mogu biti odvedeni u rat ne postavlja tako glupa pitanja”.

6 COMMENTS

  1. U rat bi trebali da idu dobrovoljci,a oni koji su protiv rata vlast bi trebala da im omoguci izlazak iz drzave.Tako bi se sprecilo da se uzima ogromni novac od ljudi koji nece u rat.Ali izgleda da ovo nisu nikakvi krijumcari nego oni koji su dobro povezani sa vlastima i koji u ovom ratu imaju svoju korist tkz.ratni profiteri.

  2. U Srbiji dezertere iz 90 tih nagradise sa po 15 tak hiljada eura, vratise na posao i jos naredba da ne smemo da ih zovemo dezerterima
    Zavrsise kalamerske privatne skole od para za dezerterstvo i unapriedise ih na bolja radna mesta
    A bacili oruzje i pobegli sa ratista kao zadnji dronjci
    I onda se pitamo zasto je struka izgubila bitku na svim nivoima

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here