EPA/Mohammed Saber
Pojas Gaze

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je danas da rat predstavlja priliku da se podstakne migracija stanovnika Gaze.

Prema njegovim rečima, rat bi mogao da olakša povratak stanovnika izraelskih zajednica na granici sa Gazom, kao i izraelskih naselja u Gazi koja su evakuisana 2005. godine.

– To je ispravno, pravedno, moralno i humano rešenje. Ne smemo da se povučemo sa bilo koje teritorije na kojoj se nalazimo u Pojasu Gaze – rekao je Gvir, prenosi Tajms of Izrael.

Brojni zakonodavci, uključujući članove kabineta, zalagali su se za ono što nazivaju “dobrovoljnim preseljenjem” Palestinaca iz Gaze, politiku koju su premijer Izraela Benjamin Netanjahu i međunarodna zajednica oštro odbacili, navodi TOI.

Ideja o transferu stanovništva, koja se nekada smatrala marginalnim gledištem članova ultranacionalističkog pokreta Kahane, ponovo je dobila na značaju u izraelskom političkom diskursu u novembru kada su određeni poslanici objavili autorski tekst u Volstrit džurnalu u kojem su pozvali “zemlje širom sveta da prihvate ograničen broj porodica iz Gaze koje su izrazile želju da se presele”.

1 COMMENT

  1. Uništite narod čija je to teritorija, dovedite svoje stanovništvo. Nije li to genocid nad Palestincima. Zar vas je Hitler učio tome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here