pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gasprom dodatno smanjuje isporuke, Berlin optužuje Moskvu za perfidnu igru, Evropska unija čini se da je postigla dogovor o štednji, a Austrija se sprema da se priključi na nemačko skladište gasa, piše Dojče vele (DW) i navodi da gasni rat nerava ide ka vrhuncu.

Gasovod Severni tok 1 će od danas raditi sa samo 20 odsto kapaciteta, što znači da će u Nemačku iz Rusije stizati samo oko 33 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Isporučioci su kao razlog naveli remont još jedne turbine.

Kako je navedeno, Nemačka vlada smatra da su ti razlozi lažni i sumnja da je reč o pokušaju ucene, a ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina da igra “perfidnu igru”.

Berlin tvrdi da Rusija odbija da prosledi uvozna dokumenta za turbinu. Dalje smanjenje isporuka gasa dodatno povećava zabrinutost u Nemačkoj.

S dosadašnjim obimom isporuke od oko 66 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je oko 40 odsto kapaciteta gasovoda, bilo je moguće nastaviti s punjenjem skladišta.

Od danas će to biti mnogo teže i prema procenama nemačke Savezne mrežne agencije, pri takvom dotoku gasa problemi će se pojaviti u januaru sledeće godine, bar ukoliko Nemačka nastavi da prosleđuje gas dalje u druge zemlje.

Dojče vele navodi da je Putin još prošle nedelje zapretio da bi oko 26. jula moglo da dođe do daljeg smanjenja isporuka gasa Severnim tokom 1, ukoliko turbina koja je bila na održavanju u Kanadi ne bude bila dostupna na vreme.

Druga turbina bi trebalo da bude poslata na remont polovinom ove nedelje.

Nemačka vlada je sa svoje strane pokušala da ubrza isporuku prve turbine, a sada kritikuje to što Rusija, kako navode u Berlinu, uopšte ne želi da dobije tu komponentu.

“Nema tehničkih razloga za prekid, turbina je spremna za isporuku u Rusiju”, tvrdi ministar Habek.

Carinska dokumenta za izvoz su kompletirana, kako kaže, ali Rusija odbija da prosledi uvozna dokumenta.

Umesto da jasno kaže da je reč o ekonomskom ratu, kaže ministar, Gasprom priča “farse o tim turbinama, što jednostavno nije tačno”.

Prema Habeku, Putinova strategija je jasna: on pokušava da “oslabi veliku podršku Ukrajini i zabije klin u naše društvo”.

Tome bi se, smatra, trebalo suprotstaviti jedinstvom i koncentrisanim delovanjem, što podrazumeva veoma brzu izgradnju infrastrukture za tečni prirodni gas, punjenje skladišta i smanjenje potrošnje.

Nakon desetodnevnog redovnog letnjeg održavanja tokom kojeg nije bilo isporuka, gas je Severnim tokom 1 ponovo potekao 21. jula, ali i dalje samo u smanjenom obimu. Kao i pre tog održavanja, ruski Gasprom je nastavio da koristi samo 40 odsto kapaciteta gasovoda. Sada je i to prepolovljeno.

U Nemačkoj se strahuje da bi problemu u snabdevanju gasom mogli pre svega da pogode južne delove zemlje.

Industrija želi da zna da li će po pitanju hitne distribucije gasa jug biti u nepovoljnijem položaju od severa, upozorio je na kriznom samitu o gasu u Štutgartu Vinfrid Krečman (Zeleni), premijer pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid.

4 COMMENTS

  1. Што им Руси ударају вруће иза ува. Јел бриди – “слободни” и “демократски” свете! Ако, ако, довести у ред глобалну банду разбојника и белосветског олоша.

  2. Habha doslo vreme za naplatu okrece se kolo strce u korist Rusije dosta ste vi Zapadnjaci ucenjuvali i otimali.

  3. Sve je to dogovor da se narod na Zapadu opljacka,samo sto pljackasi nisu u Moskvi nego u Becu ,Berlinu itd.Rat je samo izgovor da bi se digle cijene svega jer to ce samo obicni narod da osjeti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here