Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
Branko Krga

Srbija je nizom manifestacija i naučnih skupova, odavanjem počasti i polaganjem venaca, kao i parastosima i paljenjem sveća poginulim civilima, vojnicima i policajcima u otadžbini i širom dijaspore obeležila 25 godina od početka NATO agresije 1999. Ratni komandanti odbrane tadašnje SRJ ukazuju za “Vesti” da je ovaj događaj umnogome promenio tok moderne istorije čovečanstva.

Bivši komandant Prištinskog korpusa, general Vladimi Lazarević ističe da je zaključak koji se nameće 25 godina od početka NATO agresije da je to bila zločinačka akcija i agresija koja i dalje traje nad Srbijom.

– To je bila agresija bez presedana u istoriji ratovanja, jedan od najasimetričnijih ratova u dotadašnjoj ljudskoj istoriji. Agresija NATO iz 1999. je pokazala svo bezumlje i ogolila strateške ciljeve agresora. Danas, 25 godina kasnije je potpuno jasno da njih tada nije interesovala bezbednost na Kosovu i Metohiji, nikakav egzodus ili stradanje albanskog stanovništva – ističe general Lazarević.

NATO, navodi, te 1999. se isključivo vodio interesom da se u strateškom smislu rasporedi u važnom prostoru Evrope.

– Pokazalo se da je cilj bio da zauzmu za njih važan geopolitički prostor kako bi napravili pokret ka istočku kontinenta. Događaji iz poslednje dve godine to potvrđuju – naglašava Lazarević.

Kaže mnogi nisu shvatili suštinu, ali da je rat u Ukrajini to promenio.

– Nažalost, nisu shvatili da je bombardovanje SRJ za NATO bila proba, uvertira u ovo što se dešava nakon 25 godina. Ali, verujem da sve veći broj ljudi širom sveta, umni ljudi, intelektualci, razumeju da smo mi Srbi žrtva planirane agresije radi ostvarivanja geopolitičkih ciljeva – kaže on.

Lazarević je, komentarišući bezbednosnu i spoljnopolitičku situaciju u kojoj je Srbija, kazao da Srbe ta nesreća “prati kroz vekove” i da agresija iz 1999. i dalje traje. Agresija se, navodi on, i danas nastavlja protiv interesa Srbije gde god se stigne, ali, “moramo da izdržimo”.

Bivši načelnik Generalštaba, general Branko Krga kaže da je NATO agresija bila nezapamćen zločin koji je bio ne samo tragedija za međunarodnu pravdu i pravo, već i za sve kojima je neko stradao u 78 dana bombardovanja. Dodaje i da je bila potpuno nepotrebna.

– Problem KiM se mogao rešiti civilizovanim, političkim sredstvima, a ne grubom silom koja je promenila svet – objasnio je Krga za “Vesti”.

Svet je, kaže, naučio iz ove intervencije NATO, “mnogo lekcija”.

– Jedna je da ne treba popuštati pred odbranom državnih i nacionalnih interesa, ali i da treba u kontinuitetu pripremati oružanu silu jer nažalost, i dalje živimo u vremenu u kome su ratovi realnost – naglašava Krga.

Kaže da bezbednosnu situaciju u Srbiji, otežava situacija na KiM.

– To je u suštini ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na tom prostoru – naglašava Krga.

Skup u Beogradu

Proteklog vikenda u Beogradu je održana međunarodna konferencija Od agresije do novog pravednog poretka, do sada najveći skup o NATO agresiji na koji je okupio više od 100 intelektualaca iz celog sveta. Organizatori su Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala, SUBNOR, Udruženje Veterani vojnoobaveštajne službe i Fond dijaspora za maticu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here