Rat u Bengaziju

0

Najmanje 79 osoba je poginulo a više od 140 je povređeno u sukobima između oružanih ekstremista i libijskih snaga lojalnih generalu Halifu Haftaru, koji je 2011. vodio pobunu protiv višedecenijskog lidera Moamera el Gadafija. Libijsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je novi bilans žrtava
sukoba koji izbio u petak u Bengaziju, gde je uporište naoružanih ekstremista.
Snage pod vođstvom generala Haftara bombardovale su položaje radikalne grupe Ansar el Šarije i još jedne islamističke grupe, izjavio je neimenovani portparol Nacionalne libijske vojske Haliha Haftara, generala u penziji.
Tri godine posle pobune, svrgavanja i ubistva libijskog vođe Moamera el Gadafija, centralne državne vlasti i dalje su slabe, a oružane grupe imaju znatnu moć i često vode međusobne sukobe.
Mnoge zemlje su zatvorile svoje konzulate u Bengaziju, a neke aviokompanije više ne lete za taj grad, posle napada 2012. godine na američki konzulat. Tada su poginuli američki ambasador u Libiji i još trojica njegovih zemljaka.

Moćni general-penzioner
Haftarovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su dezertirali iz libijske armije. Sam Haftar je napustio vojsku još u Gadafijevo vreme 80-ih godina i proveo skoro 20 godina u SAD. Vratio se u Libiju 2011. godine kada je predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija, okončanu svrgavanjem i likvidacijom bivšeg vođe.

Teroristi
Ekstremistička Ansar el Šarija, osnovana posle pada Gadafija, na američkom je spisku terorističkih organizacija, a vlasti u Tripoliju navode da general Haftar nema nikave nadležnosti, iako je u februaru najavio da je formirao predsedničku komisiju koja će vladati Libijom do novih izbora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here