pixabay.com

Istoričar Aleksandar Životić rekao je da je godina rata u Ukrajini godina poraza za Evropu ali ne samo onih vojnih već i poraza postojećih principa međunarodnih odnosa na kojima je počivao svetski poredak od kraja Drugog svetskog rata.

Komentarišući mišljenja da je ovaj rat na istoku Evrope zapravo i Treći svetski rat, Životić je za Tanjug rekao da ne bi moglo da se ide “tako daleko”.

– Mnogi su spremni da kažu da ovo jeste nekakav Treći svetski rat, međutim ovo je sukob na istoku Evrope koji ima vrlo snažnu globalnu dimenziju, ali je daleko od globalnog sukoba. Svi oni koji kažu da je ovo Treći svetski rat – mislim da su u zabludi – rekao je Životić.

Najava predsednika Rusije Vladimira Putina da izlaze iz dokumenta koji je kontrolisao korišćenje nuklearnog oružja, rekao je Životić, je jedna neprijatna vest i nezgodna situacija.

– Radi se o sporazumu koji je podrazumevao međusobne inspekcije i kontrolu. On je sad privremeno suspendovan, ta suspenzija je privremena ona podrazumeva i privremeni monitoring nuklearnih proba, ali u svakom slučaju uprkos svim ograničenjima činjenica da je suspendovan jednostrano, što može da implikuje probleme u budućnosti – ocenio je Životić.

Životić je rekao da ukrajinska armija permanentno jača u svakom smislu te da ne može da se predvidi kakav će biti ishod ofanzivnih aktivnosti u nekom narednom periodu.

– Permanetno jača u svakom smislu, dobili su opremu i različite sisteme, a paralelno teče i proces obučavanja u zemljama zapada. Isporučuje se nova oprema, već od danas, a imamo i najavljeno formiranje novih jedinica po američkom obrascu i očigledno se stvara jedna grupacija koja će biti iskorišćena za ofanzivu u određenom pravcu – smatra Životić.

On je dodao da će proleće i početak leta verovatno doneti neke ofanzivnije aktivnosti na terenu.

– Videćemo koliko je ukrajinska snaga u moći, kao i ruska – zaključio je Životić.

3 COMMENTS

  1. “Rat u Ukrajini je poraz za Evropu”
    Рат у Украјини не може бити пораз за Европу, ваћ само за газду ЕУ , а то је Америка.

  2. Svaki rat je poraz za Evropu koji se vodi u Evropi pa tako i onaj devedesetih u Sloveniji,Hrvatskoj BiH Srbiji.

    • koji rat je opravdan? toliko naoruzanje da bi se medjusobno unistavali prosto nije normalno Dzaba prica marionete izvrsavaju naredbu trgovci trpaju pare bagerima u dzep a veseli rusi i ukrajinci ne kapiraju da mrtav rus i mrtav ukrajinac jeste 2:0 za kauboje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here