EPA
Australijski vojnici

Tenzije između Kine i Australije mogle bi dalje da eskaliraju, upozorili su diplomatski posmatrači, pošto je australijski ministar odbrane Piter Daton rekao da ne sme da se zanemari najnoviji sukob Kine i Tajvana.

On je tom prilikom predložio mogućnost raskidanja kineskog zakupa australijske luke Darvin u Severnoj teritoriji.
Ministar odbrane je ujedno rekao i da će Australija sa saveznicima u regionu pokušati da održi mir.
U ponedeljak je usledio odgovor Vanga Venbina, portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova.

– Nadamo se da će australijska strana u potpunosti prepoznati visoku osetljivost tajvanskog pitanja, pridržavajući se principa “jedne Kine”. Nadamo se da će Australija biti razborita u rečima i delima i da će se uzdržati od slanja bilo kakvih lažnih signala separatističkim snagama nezavisnosti Tajvana. Verujemo da će činiti više toga u korist mira i stabilnosti Tajvanskog moreuza i kinesko-australijskih odnosa – rekao je Venbin.

Da tenzija bude još veća, na reči Datona i Venbina nadovezala se i izjava Datonovog donedavno bliskog saradnika, sekretara ministarstva unutrašnjih poslova Majka Pezula, koji je uz komentar da se u poslednje vreme “sve jače globalno čuju ratni bubnjevi”, poručio i da Australija treba da bude spremna za mogući konflikt u regionu.

– Australija mora uvek da teži ka miru, ali ne po cenu svoje dragocene slobode – poručio je Pezulo u izjavi koja je uzburkala duhove na domaćoj političkoj sceni.

Bivši australijski ministar odbrane Kristofer Pajn je još 12. aprila izjavio da šanse za rat u indo-pacifičkom regionu, koji bi uključio Kinu. naglo rastu. On je upozorio da bi Tajvan, nakon Hong Konga, najverovatnije bio sledeća tačka spoticanja.

Istog dana, 25 kineskih vojnih aviona je ušlo u tajvanski vazdušni prostoru, samo dan nakon što je visoki američki zvaničnik upozorio na “sve agresivniji” Peking.

Početkom aprila, najviši diplomata američke ambasade trenutno postavljen u Australiji, Majkl Goldman rekao je da Australija i Sjedinjene Države razgovaraju o planovima za nepredviđene situacije u slučaju izbijanja vojnog sukoba oko Tajvana.

Zanimljivo je da Australija diplomatski zvanično ne priznaje Tajvan kao suverenu državu, ali je nedavno povećala nezvaničnu saradnju sa ovom ostrvskom državom, koju Kina smatra svojom provincijom, u oblastima poput borbe protiv pandemije kovida.

Prema rečima ministra Datona, Kina je sve jasnija u svojim ambicijama za ponovno ujedinjenje s Tajvanom. S druge strane, tajvanska vlada kaže da samo tajvanski narod može da odlučuje o budućnosti države i osudila je kineske pretnje.

Pored toga, u decembru je Vang Tingju, kopredsedavajući tajvanskog odbora za spoljne poslove i nacionalnu odbranu, pozvao na veću bezbednosnu i ekonomsku saradnju sa Australijom, dok njegova nacija pokušava da se suprotstavi sve asertivnijoj vojsci Kine.
Inače, diplomatski odnosi Australije sa Kinom, kao najvećim trgovinskim partnerom, pogoršali su se otkako je Kanbera zatražila međunarodnu istragu o poreklu virusa korona, što je izazvalo brojne trgovinske odmazde Pekinga.

Daton je ujedno izjavio da će, iako postoji visok nivo spremnosti australijskih odbrambenih snaga da odgovore na bilo kakve pretnje u regionu protiv saveznika, Kanbera raditi na pokušaju održavanja mira.

Međutim, diplomatski posmatrači u Kini su upozorili da bi takvi komentari mogli dodatno da oštete odnose dve zemlje, posebno nakon odluke Vlade Australije da otkaže ugovore koje je savezna država Viktorija potpisala sa Pekingom.

Kinezi će tražiti odštetu

Vlada Severne teritorije potpisala je 2015. ugovor o zakupu luke Darvin na 99 godina sa kineskom kompanijom Lendbridž, što je izazvalo različita reagovanja i stav mnogih da bi taj sporazum mogao da ugrozi bezbednost Australije.
Piter Daton je izjavio da će ministarka spoljnih poslova Maris Pejn odlučivati o tome da li je zakup ove luke u nacionalnom interesu.
Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je odgovorio da se nada da će australijska strana tretirati objektivno i racionalno kinesko-australijsku saradnju.
– Verovatno će Australija raskinuti zakup luke Darvin, jer tamo često izvodi vojne operacije sa američkom vojskom. U pozadini kinesko-američkog sukoba, Australija je možda zabrinuta da će komercijalna saradnja s Kinom uticati na vojnu saradnju sa SAD. Ali, ukoliko Australija prekrši ugovor, moraće da plati odštetu Kini – istakao je Vang.

Konflikt poguban za region

Načelnik australijskih odbrambenih snaga general Angus Kembel, rekao je da bi izbijanje rata oko Tajvana bilo “pogubno za region”, nagoveštavajući da će Australija i dalje insistirati na dijalogu i mirnom rešenju. Kembel je pozvao umešane zemlje da “sve rade na izbegavanju sukoba” oko budućnosti Tajvana.
Ovaj komentar usledio je samo nekoliko nedelja nakon što je jedan američki diplomata otkrio da SAD i Australija već planiraju na koji način da odgovore na moguće vojne scenarije u regionu.

Zapaljiva retorika

Izjavu sekretara ministarstva unutrašnjih poslova Majkla Pezula o “ratnim bubnjevima” oštro je osudio nekadašnji lider opozicije Bil Šorten.
– To je rečnik prekomerno uzbuđene osobe. Takva zapaljiva retorika je opasna i ne priliči jednom državnom službeniku. Ne vidim kako bi takav rečnik mogao da pomogne u celoj situaciji, osim da stvori još veću anksioznost kod ljudi – rekao je Šorten.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here